Hopp til innhold

Smolnyj-instituttet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smolnyj-instituttet
Dagens fasade, med statue av Lenin.
LandRussland
StedSmolny Passage
Historiske fakta
ArkitektGiacomo Quarenghi (statsborgerskap: Italia)
StilretningKlassisismen
Kart
Kart
Smolny
59°56′47″N 30°23′47″Ø

Smolnyj-instituttet (russisk: Смольный институт, Smolnyj institut) er en bygning i St. Petersburg som har vært sentral i mye av Russlands historie. Arkitekturen er i klassisk Palladio-stil.

Bygningen ble oppført i årene 1806–1808 etter tegninger av arkitekten Giacomo Quarenghi, på oppdrag fra Smolnyj-instituttet. Dette instituttet ble etablert av Ivan Betskoj i 1764, og var et russisk utdanningsinstitutt for adelsdamer. Det var Russlands første institusjon for utdanning av kvinner. Navnet ble tatt fra Smolnyjklosteret, et nonnekloster som ligger like i nærheten.

I 1917 valgte Vladimir Lenin å bruke bygningen som Bolsjevikpartiets hovedkvarter under oktoberrevolusjonen. Bygningen ble Lenins bosted i noen måneder, inntil partiets hovedstyre flyttet inn i Kreml i Moskva. Det lokale kommunistpartiet beholdt huset, og det ble i praksis byens rådhus.

I 1927 ble Leninstatuen reist foran bygningen. Politikeren Sergej Kirov ble drept her i 1934, og dette ble den direkte foranledningen til Moskvaprosessene.

Etter 1991 har Smolnyj-instituttet vært borgermesterens residens og byens hovedadministrasjon (fra 1996 guvernørens hovedkvarter). Vladimir Putin arbeidet der fra 1991 til 1997, i administrasjonen til Anatolij Sobtsjak.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]