Smolnyj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde av dagens fasade, med statue av Lenin.
Giacomo Quarenghi sin originale tegning for Smolny Instituttet (1806).

Smolnyj-instituttet (russisk: Смольный институт, Smolnyj institut) er bygd i Palladin-stil, og ligger i St. Petersburg og har vært involvert i mye av Russlands historie.

1806-1808 oppførte arkitekten Giacomo Quarenghi bygningen på oppdrag fra Smolnyj-instituttet. Dette instituttet ble etablert av Ivan Betskoj i 1764, og var et russisk utdanningsinstitutt for adelsdamer. Det var den første institusjonen for utdanning av kvinner i Russland. Navnet ble tatt fra Smolnyj-klosteret, et nonnekloster som ligger like i nærheten.

I 1917 valgte Vladimir Lenin å bruke bygningen som Bolsjevikpartiets hovedkvarter under oktoberrevolusjonen. Den ble Lenins bosted for noen måneder, inntil hovedstyret flyttet inn i Kreml i Moskva. Det lokale kommunistpartiet beholdt huset, og det ble i praksis byens rådhus.

I 1927 ble Leninstatuen reist. Sergei Kirov ble drept her i 1934. Etter 1991 har det vært borgermesteren residens og byens hovedadministrasjon (fra 1996 Guvernøren). Vladimir Putin arbeidet her fra 1991 til 1997 i Anatolij Sobtsjak sin administrasjon.