Mudderfluefamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Små mudderfluer»)
Sialidae
Sialis lutaria, den vanligste arten i Norge
Nomenklatur
Sialidae
Populærnavn
mudderfluer[1]
(dovenfluer)
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
Ordenmudderfluer
Økologi
Antall arter: ?, 10 i Europa, 5 i Norge
Habitat: ved og i ferskvann,
langs vannkanter og sakterennende elver.
Inndelt i

Mudderfluefamilien (Sialidae) er en familie av små insekter med et market og rikt utviklet ribbenett eller årenett på vingene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (10–15 mm), tettbygde, vanligvis mørke insekter med stort, kvadratisk hode, små fasettøyne. Antennene er lange og trådformede. Vingene er store og røykfargede med mørke, grove årer, og holdes taklagt over ryggen. De ligner på steinfluer (Plecoptera) men kjennes blant annet på hvordan de holder vingene i hvile (steinfluer legger dem flatt over bakkroppen eller folder dem tett rundt) og på at de alltid mangler haletråder.

Sialis lutaria larve

Larvene ligner på billelarver. De har et stort, bredt hode med forholdsvis kraftige kjever, og en langstrakt kropp med trådformede gjeller på sidene av bakkroppsleddene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene er rovdyr som lever i ferskvann. De spiser mest insektlarver, snegler, leddormer og andre små, virvelløse dyr. Kannibalisme forekommer. De trives best på steder der det er mye mudder eller dødt plantemateriale på bunnen, larvene kan grave ned i dette. Ulike arter har ofte ulike habitatkrav. Larveutviklingen tar ett eller to år. Den fullvoksne larven kryper på land, graver seg ned i mudderet og forvandler seg til en puppe. De voksne insektene er noe trege og klossete insekter som mest sitter i ro. De er mest aktive om dagen, det er usikkert om de tar næring til seg som voksne, men mulig at i alle fall noen besøker blomster. Eggene legges i klynger på 300-900 egg, ikke direkte i vannet, men gjerne på undersiden av blader som henger ut over vannet. Når larven klekkes, skifter den straks hud før den slipper seg ned på vannet og svømmer til bunnen. Utviklingen går gjennom ca. 10 larvestadier.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Systematisk inndeling / Europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...idea.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 28. juli 2020. Besøkt 28. juli 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]