Sly Raccoon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sly Raccoon
UtviklerSucker Punch Productions
UtgiverSony Computer Entertainment
DistributørPlayStation Store (remastered version, plattform: PlayStation 3, PlayStation Vita)
PlayStation Now (publisert i: The Sly Trilogy, remastered version)
SpillmotorKinetica
PlattformPlayStation 2
UtgivelseJP 6. mars 2003
NA 23. september 2002
EU 16. januar 2003
SjangerPlattform
ModusEnspiller
AldersgrenseESRB: E (Everyone)
Format1 DVD-ROM
Nettstedwww.us.playstation.com/content/ogs/scus-97198/site/
Del av serien Sly Cooper

Sly Raccoon (Sly Cooper and the Thievius Raccoonus i USA og Kaitou Sly Cooper i Japan) er et plattformspill utviklet av Sucker Punch Productions og utgitt av Sony Computer Entertainment til PlayStation 2 i 2002. Spillet ble etter første oppslag utgitt i platinum versjon, altså en mer rimelig utgave, som følge av gode salgstall.[1] Spillet har siden sin utgivelse blitt det første spillet i trilogien i Sly Cooper-serien, etterfulgt av Sly 2: Band of Thieves, Sly 3: Honor Among Thieves og Sly Cooper: Thieves in Time.

Spillet fokuserer på protagonisten Sly, en mestertyv av en annen dimensjon, og hans gjeng bestående av Bentley the Turtle og Murray the Hippo, og deres søken etter The Fiendish Five for å finne tilbake Sly sin myteomspunnede familiebok «Thievius Raccoonus». Spillet har blitt applaudert for sin bruk av cel-shading som søker å skape en film noir følelse, men har blitt kritisert for å være alt for kort.

Spillmekanismer[rediger | rediger kilde]

Sly Raccoon er stort sett et plattformspill sett fra en tredjepersonssynsvinkel, som flittig tar i bruk stealth (snike) elementer; som beskrevet i en Official PlayStation Magazine-artikkel, «prøver spillet å blande «one-hit-kill arcade action» med Splinter Cell-sniking».[2] Spilleren kontrollerer primært protagonisten Sly Cooper mens han beveger seg fra de forskjellige leirene, og deres sub-seksjoner, for å komme til The Fiendish Five, der man må unngå sikkerhetssystemer og alle undersåttenes søkende blikk. Sly bruker en gullfarget stokk til å ungripe sine fiender, men han kan ikke ta stort mer enn ett slag før han faller om, som gjør at spilleren blir oppfordret til å ta i bruk de mange og varierte stealth teknikkene man lærer gjennom spillet.

Kontroll[rediger | rediger kilde]

For å assistere spilleren i de mange stealth teknikkene spillet har å tilby, har utvikleren satt inn noe de har valgt å kalle «thief senses» som er synbare med blå lys. Disse er lokalisert ved ting spilleren kan ta i bruk for å komme seg forbi et hinder, som for eksempel langs vegger, i taket, eller gjenstander en kan lande på toppen av.[2] Målet er å ikke blir oppdaget av de mange sikkerhetssysemene, samt de patruljerende undersåttene. Hvis man blir oppdaget vil en alarm gå av, og spilleren blir tvunget til å gjemme seg i flere sekunder før sikkerhetsnivået senkes. Det tar ikke lang tid å lære seg å bruke kontrollen i Sly Raccoon. Sucker Punch har viet mye tid til å gjøre de mange bevegelsene så presise som mulig, uten å gjøre de for enkle og kjedelige.

Opplåsbart innhold[rediger | rediger kilde]

Hver sub-seksjon av hver leir inneholder et visst nummer av flasker, der hver har et hint som gir mening når samtlige flasker er samlet. Hvis du klarer å finne hver eneste flaske vil du, med hjelp fra Bentley, få en kode som gjør at du får åpnet en bestemt levels safe og hente ut en hel side av den myteomspunnede «Thievius Raccoonus». Disse sidene gir Sly en helt ny teknikk, enten bevegelse, stealth, eller kamp. Å bekjempe en av bossene gir også Sly nye teknikker, ofte nødvendige i senere levler. Å bekjempe fiender eller ved å ødelegge forskjellige objekter gir Sly en viss sum med mynter, som også kan bli funnet rundt om i levlene. For hver 100 mynt en samler, får Sly en ekstra hestesko som gjør det mulig å tåle ekstra slag eller få ett ekstra liv om man dør.

Man kan returnere til hver level man har spilt om ønsker det for å få noen ekstra mynter, eller søke etter de hemmelige teknikkene. Når en level er spilt igjennom og en har samlet på hver levels hint og teknikk, kan man forsøke seg på «Master Sprint». Her er det om å gjøre å løpe gjennom en level på en gitt tid, og spilleren får muligheten til å få tilgang på det artistiske kunstarbeidet bak spillet.

Handling[rediger | rediger kilde]

Sly Raccoon er satt til en verden bestående av antropomorfe skapninger i året 1997. Spillet forteller gjennom bruk av cutscenes bakgrunnen til Sly Cooper, en vaskebjørn som stammer fra en lang linje mestertyver. Uventet blir slekten tynnet ut når en gjeng kjent som The Fiendish Five, ledet av Clockwerk, en ugle med et sterk hat mot Cooper slekten, dreper Sly's far mens Sly selv kun er en liten gutt. Gjengen stjeler «Thievius Raccoonus», en bok som inneholder skildringer av reiser og teknikker som har blitt overlevert fra generasjon til generasjon i Cooper familien. «Thievius Raccoonus» blir delt i fem deler til hvert av medlemmene i The Fiendish Five og forsvinner til hver av dem sin egenartede leir, på forskjellige steder rundt om i verden. Sly bl tatt til et barnehjem der han blir god venn med den intelligente Bentley the Turtle, og den sterke og humørrike Murray the Hippo. Sly og hans venner forlater etterhvert barnehjemmet og danner Sly's gjeng, der de utfører spektakulære ran som mange hadde sett seg umulig. Etter flere vellykkede ran tiltrekker gjengen Carmelita Fox fra Interpol sin oppmerksomhet, som setter seg som mål å fange Sly og hans venner. Sly på sin side forelsker seg fort i kvinnen som ønsker ham fanget.

Spillet starter her med at Sly stjeler informasjon fra Carmelita's kontor, som gjør det mulig å lokalisere samtlige av medlemmene i The Fiendish Five. Sly bestemmer seg for å skaffe den fortapte «Thievius Raccoonus» tilbake og klarer å bekjempe fire av de fem som har sin del av boken, med hjelp fra sine to gode venner. Gjengen klarer med denne informasjonen å finne fram til Clockwerk's leir, mens de hele hele tiden blir jaget av den mer og mer rasende Carmelita. Etter å ha sabotert deler av Clockwerk's fort, ved å bruke Bentley og Murray's meget spesielle egenskaper, klarer Sly å sette en endelig stopper for Clockwerk's storhetstid. Etter utallige år i onde makters hender får Sly endelig den siste delen av «Thievius Raccoonus», men han blir fort fanget av Carmelita. Slik kun en mestertyv kan rømmer Sly etter kort tid, og gjengen kan igjen planlegge de mest utrolige ran.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Brian Flemming i Sucker Punch kalte spillet sin meget særegne stil for «Toon-shading», ved å sammenligne den detaljerte bakgrunnen med cel-shading opp mot det animerte filmer har å tilby.[3] I et intervju med Sucker Punch sitt utviklerteam ble det sagt at de valgte å lage Sly Raccoon fordi «vi ville at Sly og hans verden skulle få et illustrert preg, men at det fortsatt skulle være et steg unna en flat grafisk stil». For å få spillet til å kjøre feilfritt, satte selskapet minst en person til å kun fokusere på at dette skulle bli mulig. Det artistiske teamet gikk gjennom hundrevis av bilder for å skape den verdenen de hadde i tankene. Selve karakterene i spillet gikk også gjennom flere faser, bortimot seks til åtte før designet var ferdiggjort.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings 85 %[5]
Metacritic 86 av 100[4]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
GameSpot 7,8 av 10
GameSpy 91 %
IGN 8,5 av 10

Sly Raccoon ble generelt sett godt mottatt av spillanmeldere verden over. Flesteparten applauderte spillets særegne stil, samt de enkle og presise kontrollene. Foruten dette ble det nevnt at spillet klarte å tiltrekke unge som gamle på en elegant måte. Kritikken rettet mot spillet var for det meste lengden, som mange mente var alt for kort.[6] GameSpot kommenterte at spillet sluttet der man nettopp hadde satt seg inn i handlingen. Brian Flemming, en av Sucker Punch sine utviklere, valgte å stå imot kritikken av spillets lengde og mente at det hemmelige innholdet og alle gjenstandene man kan samle på gjorde opp for den korte handlingen. Noen kritikere mente at spillet var for enkelt.

Sly Raccoon hadde ikke veldig høye salgstall, da to store PlayStation 2-plattformspill som ble utgitt på rundt samme tidspunkt, Ratchet & Clank og Jak and Daxter: The Precursor Legacy, stjal mye av oppmerksomheten fra spillet.[7] Dette forhindret ikke spillet i å selge rundt 400,000 kopier på rundt et år, samt å bli føyet inn i rekken av platinum spill. GameSpy rangerte Sly Raccoon som nummer fire på listen over de mest undervurderte spillene noensinne i 2003.[7] Spillet har senere fått to oppfølgere Sly 2: Band of Thieves og Sly 3: Honor Among Thieves. Sly Raccoon vant prisen for «beste nye figur» og ble nominert for «Excellence in Visual Arts» i 2003 av Game Developer's Conference for året 2002.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sony Computer Entertainment America Expands Extensive 'Greatest Hits' Software Library by Adding Three New Titles». GameZone. 11. september 2003. Arkivert fra originalen 6. november 2007. Besøkt 1. oktober 2007. 
  2. ^ a b Parish, Jeremy (28. september 2005). «Sly Cooper 1 & 2». Official PlayStation Magazine. Arkivert fra originalen 30. september 2012. Besøkt 29. september 2007. 
  3. ^ «5 questions with the Sly Cooper development team». Official PlayStation Magazine. Arkivert fra originalen 30. september 2012. Besøkt 29. september 2007. 
  4. ^ «Sly Cooper reviews». Metacritic. Arkivert fra originalen 4. november 2012. Besøkt 29. september 2007. 
  5. ^ «Sly Cooper and the Thievius Raccoonus - PS2». Game Rankings. Besøkt 29. september 2007. 
  6. ^ Sessler, Adam (25. desember 2002). «'Sly Cooper and the Thievius Raccoonus' (PS2) Review». G4. Arkivert fra originalen 30. september 2012. Besøkt 29. september 2007. 
  7. ^ a b GameSpy Staff (29. september 2003). «25 Most Underrated Games of All Time». GameSpy. Arkivert fra originalen 5. desember 2004. Besøkt 1. oktober 2007. 
  8. ^ Gaiiden (7. mars 2003). «The Game Developers Choice Awards». GameDev. Arkivert fra originalen 2. desember 2008. Besøkt 1. oktober 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]