Slaget ved Toulon i 1707

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over beleiringen

Slaget ved Toulon ble utkjempet fra 29. juli til 21. august 1707 i Toulon i Frankrike under den spanske arvefølgekrigen. Under slaget ble en fransk og spansk styrke slått av en samlet styrke fra Østerrike, De forente Nederlanda, Savoie og Storbritannia.

I juli 1707 prøvde prins Eugene av Savoie å ta den franske marinebasen Toulon. Eugene hadde krysset Var den 11., og selv om han ble hindret av ineffektiviteten til Victor Amadeus II av Savoie nådde han fram til Frejus. Han var i kontakt med den britiske flåten under admiral Shovell den 16. august, Somlingen til Victor Amadeus bevirket flere forsinkelser, og ga hertugen av Berwick tid til å sende hjem forsterkinger fra Spania til marskalk René de Froulay de Tessé i Toulon før de allierte nådde fram (26. juli).

Den 14. august tok Tessé tilbake den viktige høyden Santa Catarina, som de allierte hadde stormet en uke tidligere, og Eugene, som fant retretten truende og så at han hadde liten sjanse til å ta Toulon, måtte gi opp forsøket sitt (22. august), og trakk seg tilbake til andre siden av Var. Han hadde da tapt 10 000 mann på forsøket. Shovell bombarderte den franske havnen før han evakuerte og klarte å senke to franske linjeskip og skade to andre hardt.

Det eneste gode resultatet for de allierte var at franskmennene hadde sunket hele skvadronen sin på mer enn 40 skip med mellom 50 og 110 kanoner hver i havnen for å hindre at fienden tok de. Kong Ludvig XIV gav ordre om å senke skipene og senere hente de opp igjen. Han var redd for at Royal Navy skulle sette skipene i brann. Tredekkerne lå slik til at bare det øverste dekket lå over vann. Mye av skadene de fikk viste seg derimot umulig å reparere, og det er antatt at den franske marinen mistet 15 linjeskip i handlingen, og dermed lar de engelskmennene ta over kontrollen av Middelhavet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Holmes, Richard. Marlborough: Britain's Greatest General: England's Fragile Genius, Harper Perennial, 2009 ISBN 0007225725