Slaget ved Roucoux

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over slaget ved Rocoux
Maleri av ukjent kunstner

Slaget ved Rocoux fant sted 11. oktober 1746 som en del av den østerrikske arvefølgekrig utenfor byen Liège i Belgia og endte med seier til Frankrike over en allianse mellom Habsburgmonarkiet (Østerrike), Storbritannia, Hannover og De forente Nederlandene.

Manøvrer foran slaget[rediger | rediger kilde]

Den franske arméen ble kommandert av marskalk Saxe og arméen til de pragmatiske allierte av fyrst Karl av Lorraine og Østerrike og den britiske generalen John Ligonier. Saxe hadde nesten gjennomført felttoget sitt for å ta Flandern og truet med å invadere Nederland. De allierte fant posisjoner ved Liege, med nederlendingene under Waldeck til venstre for Liege og Rocoux, britene og hannoverianerne i midten og østerrikerne til høyre nær elven Jaar

Slaget[rediger | rediger kilde]

Det franske hovedangrepet gikk mot den nederlandske delen på venstreflanken av den allierte linjen mellom Liege og Rocoux, og franskmennene seiret kraftig i tredje angrepet. Etter hvert som franskmennene rykket nærmere startet den allierte linjen å trekke seg tilbake. Østerrikerne på høyreflanken deltok ikke i slaget ennå og gjorde ingen forsøk på å ta initiativet og rykke frem mot den eksponerte franske venstreflanken. Kavaleriet til Lingonier og noen britiske infanterister dannet en baktropp som holdt franskmennene unna mens de trakk seg tilbake. Franskmennene vant slaget og erobret like etter Liege.

Ettervirkning[rediger | rediger kilde]

Dette var den andre av tre store seire for Saxe, etter Fontenoy og før Lauffeld. Franskmennene vant slaget og med å ta Liege fjernet de østerriksk kontroll over Nederlandene.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Browning, Reed: The War of the Austrian Succession, St. Martin's Press, New York, (1993): ISBN 0-312-12561-5
  • Chandler, David: The Art of Warfare in the Age of Marlborough. Spellmount Limited, (1990): ISBN 0-946771-42-1
  • Skrine, Francis Henry: Fontenoy and Great Britain's Share in the War of the Austrian Succession 1741-48. London, Edinburgh, 1906.