Slaget ved Ezra Church

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørstatshærens scener fra slaget

Slaget ved Ezra Church ble utkjempet den 28. juli 1864 i Fulton County i Georgia under den amerikanske borgerkrigen. Slaget var en del av Atlanta-felttoget, hvor generalmajor William T. Shermans Army of the Tennessee kjempet mot den konfødererte Army of Tennessee under kommando av generalløytnant John Bell Hood som forsvarte den viktige sydstatsbyen Atlanta.

Slaget[rediger | rediger kilde]

Shermans styrker strakte seg i en omvendt U-form omkring de nordlige forsvarsverker i Atlanta. Sherman besluttet å avskjære jernbanen fra Macon, som var forsyningslinjene for de konfødererte i Atlanta, og dermed tvinge den forsvarende armé til å trekke seg tilbake uten å bli utsatt for et frontalangrep. For å oppnå dette målet sendte han sin østligste armé under generalmajor Oliver O. Howard nord og vestpå rundt om resten av unionshærens linjer til den vestlige siden av Atlanta, hvor jernbanen førtes inn til byen.

Hood hadde forutsett Shermans manøvre, og flyttet sine tropper for å motstå unionshæren. Hood planla å avskjære dem ved et overraskelsesangrep. Selv om Hoods konfødererte tropper var i undertall i forhold til unionshæren, regnet han med at et overraskelsesangrep med en isolert styrke kunne lykkes.[trenger referanse]

Armeene møttes om ettermiddagen den 28. juli ved et kapell, Ezra Church. Uheldigvis for Hood var det ikke noe overraskelse for Howard, som hadde forutsett en slik manøver basert på sin kjennskap til Hood fra deres tid på West Point. Hans soldater ventet allerede i sine skyttergraver da Hood nådde fram. Den konfødererte hær angrep, men ble slått tilbake av unionshærens improviserte brystvern av bjelker og skinner. De konfødererte ble beseiret, om enn det lyktes for dem å forhindre at Howard nådde fram til jernbanelinjen. De samlede tap ble 3 562, hvorav sydstatene hadde 3 000 og unionshæren hadde 562. Blant de sårede var general Alexander P. Stewart som førte et korps under Hood.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]