Slaget ved Edgehill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Slaget ved Edgehill
Konflikt: Den engelske borgerkrigen
Dato23. oktober 1642
StedNær Kineton, Warwickshire
ResultatUavklart
Stridende parter
ParlamentarianerneRojalistene
Kommandanter og ledere
Jarlen av EssexKarl I
Styrker
??
Tap
??

Slaget ved Edgehill (også kjent under det egentlige stedsnavnet, Edge Hill) var den første store trefningen i den engelske borgerkrigen, eller mer spesifikt den første borgerkrigen. Det ble utkjempet i nærheten av Kineton i Warwickshire den 23. oktober 1642. Resultatet var uavklart, noe som hindret rojalistene muligheten til å vinne en rask seier over parlamentarianerne i London, og som dermed førte til tre år med borgerkrig før det ble en pause i kampene.

Den 12. oktober satte Karl I ut fra Shrewsbury i retning London. Samtidig satte Robert Devereux, 3. jarl av Essex ut fra Worcester. Den 21. oktober var styrkene bare drøyt ti kilometer fra hverandre.

Kongen fryktet et angrep på flanken, og ble av prins Rupert av Rhinen overtalt til å plassere sine styrker i åssiden på Edge Hill. Essex var ikke klar over hvor nær styrkene var hverandre, og kom farlig nær før han gjorde styrkene klare til kamp. Striden brøt ut på ettermiddagen 23. oktober.

Mens Karl red forbi sine soldater for å styrke moralen, åpnet parlamentarianernes artilleri ild. Dette førte til en ildutveksling med artilleri som varte en times tid. Prins Rupert ledet så rojalistenes kavaleriangrep, noe som fikk en betydelig andel av parlamentarianernes kavaleri til å skifte side. Det ble skåret en kile inn i parlamentarianernes infanteri på flanken, og fotsoldatene begynte å flykte. Rojalistenes kavaleri begikk da en kritisk feil, ettersom de forfulgte infanteriet og lot sine egne styrker være uten kavaleristøtte.

Parlamentarianernes kavalerireserve ble brakt frem, og dreide rundt rojalistenes infanteri som nå var uten kavaleribeskyttelse. Infanteriet ble hardt rammet, men klarte å omgruppere og danne en ny forsvarslinje. Essex så da at Ruperts kavaleri var på vei tilbake, og ettersom mørkets frembrudd var nær trakk han sine styrker tilbake.

Det er uklart hvilke styrkeforhold og tapstall sidene i slaget hadde.