Slaget om Salsu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
薩水之戰
Sàshuǐ Zhīzhàn
薩水大捷
Salsu Daecheop
Konflikt: Goguryeo-Sui-krigene
Dato612 AD
StedSalsuelva, i dag Cheongcheon i Nord-Korea.
ResultatAvgjørende seier til Goguryeo.
Stridende parter
Sui-dynastietGoguryeo
Kommandanter og ledere
Yu Zhongwen
Yuwen Shu
Eulji Mundeok
Styrker
Nominelt ~305.000Ukjente; ~10.000
Tap
~2700 overlevde, resten druknet eller ble dreptUkjent

Slaget ved Salsu (hanzi: 薩水之戰; hanyu pinyin: Sà shuǐ Zhīzhàn; hanja: 薩水大捷; hangeul: 살수대첩; revidert romanisering: Salsu Daecheop) var et bemerkelsesverdig slag utkjempet i 612 under det kinesiske Sui-dynastiet andre invasjon av det koreanske kongedømmet Goguryeo. Goguryeo-kavaleristyrkene forfulgte Suí-hæren, som de angrep og beseiret ved elva Salsu.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 612 angrep Keiser Yang av Sui Goguryeo med en hær på mer enn én million soldater, men Goguryeo møtte dem med bestemt motstand. Keiser Yang sendte så en hær på omtrent 305.000 soldater til Pyeongyang, Goguryeos hovedstad.

Goguryeo-kommandanten Eulji Mundeok forsvarte festningen mot Suí-hæren og -marinen i flere måneder, og ødela Suí-styrkene som flyktet inn i Goguryeos territorium. Et bakholdsangrep ved Salsu påførte Suí-styrkene store tap. Da Suí-hæren nådde Salsu var vannstanden lav, siden Eulji Mundeok hadde bygd en demning for å holde vannet tilbake. Da Suí-styrkene var kommet halvveis over elva, åpnet Eulji demningen, og vannet druknet så tusenvis av Suí-soldater. Goguryeo-kavaleriet gikk så til åtak på de gjenværende Suí-styrkene.

De overlevende Suí-soldatene ble tvunget til å raskt flykte tilbake til Liaodong-halvøya for å unngå å bli drept. Felttoget førte til at av Suí-dynastiets omtrent 305.000 soldater var det bare omtrent 2700 som unnslapp. Hvis disse tallene stemmer, var slaget ved Salsu et av verdens blodigste.

Med seieren over Suí-dynastiet gikk Goguryeo seirende ut av krigen, mens Suí-dynastiet, svekket av store tap av ressurser og soldater på grunn av felttogene i Korea, falt sammen fra innsiden og ble erstattet av Tang-dynastiet.