Slaget om Modlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Slaget om Modlin
Konflikt: Felttoget i Polen
Modlin spichlerz.jpg
Ruiner av Modlin festning
Dato13. september - 29. september 1939
StedModlin, Polen
ResultatTysk seier
Stridende parter
Polen PolenTyskland Tyskland
Kommandanter og ledere
Polen Wiktor ThomméeTyskland Hermann Hoth
Tyskland Adolf Strauss
Tyskland Werner Kempf
Styrker
40 000 (maksimum),
96 batterier,
7 TK-3 tanketter,
Śmierć (armert tog)
4 infanteridivisjoner,
Andre Lightdivisjon,
Panserdivisjon Kempf,
100 fly
Tap
1 300 døde
4 000 skadde
35 000 tatt til fange
Ukjent

Slaget om Modlin fant sted under den tyske invasjonen av Polen, i begynnelsen av andre verdenskrig. Slaget ble utkjempet i den polske landsbyen Modlin, som lå ved breddene til elvene Narew og Wisła, ikke så langt unna Polens hovedstad Warszawa. Modlin festning var til å begynne med hovedkvarteret til Modlinarméen, før den trakk seg tilbake mot øst. Mellom 13. til 29. september 1939 utgjorde Modlinarméen hovedstyrken til det polske forsvaret, og det var denne arméens styrker som under ledelse av general Wiktor Thommée også kjempet mot de tyske okkupasjonsstyrkene. Disse kampene var nært beslektet med den strategiske situasjonen i slaget om Warszawa.

De polske styrkene som forsvarte festningen, bestod av det armerte toget Śmierć (død), og Modlin luftvernbatterier fikk mye skryt for å ha skutt ned langt flere Luftwaffe-fly enn noen andre i september 1939.

Den 29. september kapitulerte Modlin festning, og den ble dermed en av de siste festningene som la ned våpen under det tyske felttoget i Polen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]