Hopp til innhold

Slaget om Kollaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Slaget om Kollaa
Konflikt: Vinterkrigen

Kartskisse over slaget ved Kolla
Dato7. desember 1939 - 13. mars 1940
StedKollaanjoki i Finland
62°01′40″N 32°15′20″Ø
ResultatFinsk seier
Stridende parter
Finland FinlandSovjetunionens flagg Sovjetunionen
Kommandanter og ledere
Finland Woldemar Hägglund
Antero Svensson
Sovjetunionens flagg Komdiv I. N. Khabarov
Styrker
11 000 soldater, 1 divisjon og noen mindre enheter4 divisjoner og en stridsvognsbrigade
Vinterkrigen Sovjetunionens flagg
TaipaleTolvajärviSuomussalmiSallaPetsamoSumma 1II. armékorps’ motangrepKeljaRaatteentieKuhmoKollaaSumma 2HonkaniemiSjømilitære operasjoner

Slaget om Kollaa startet 7. desember 1939 og ble avsluttet 13. mars 1940 i finsk Karelen, som en del av vinterkrigen. Selv om de finske forsvarerne var sterkt underlegne de sovjetiske angriperne klarte den finske 12. divisjon å stoppe de overlegne sovjetiske styrkene. De sovjetiske styrkene var kun forberedt på fremrykning langs veier og det var svært få veier i området, de få veiene som fantes ble godt beskyttet av finske styrker i sterke defensive stillinger.

Selv om de sovjetiske styrkene ble stoppet betalte de finske forsvarerne en høy pris og kampene ved Kollaa fortsatte helt til våpenhvilen ble undertegnet. De finske styrkene var nær sammenbrudd mot slutten, de forlot sine stillinger 12. mars, men gjennomførte et motangrep den 13. mars og tok stillingene tilbake. Den kjente finske skarpskytteren Simo Häyhä tjenestegjorde ved Kollaa.

Slagets gang

[rediger | rediger kilde]

Den 30. november 1939 krysset den sovjetiske 56. divisjon grensen ved Suojärvi og snudde deretter sørvest mot Kollaa, med målet å komme bak finnenes hovedforsvarslinje nord for Ladogasjøen. Finnene, som ikke hadde regnet med en sovjetisk offensiv i dette området, var russerne underlegne, og måtte trekke seg tilbake til Kollaanjoki. Her valgte de å ta opp kampen, og opprettet en forsvarslinje langs elven.

Den 7. desember angrep de sovjetiske styrkene de finske troppene i Kollaalinjen for første gang. Angrepet mislyktes, og mellom desember og mars prøvde russerne gang på gang å bryte igjennom de finske linjene ved Kollaa, og alle gangene klarte finnene å forhindre et gjennombrudd her, på tross av store tap som resultat av tung artilleribeskyting og horder av sovjetisk infanteri støttet av stridsvogner.

Et kjent sitat fra slaget om Kollaa er generalmajor Woldemar Hägglunds spørsmål «Vil Kollaa-linjen holde stand? (Kestääkö Kollaa)», hvortil Aarne Juutilainen svarte «Ja det holder, hvis det ikke det da ikke blir gitt ordre om å flykte.»

Selv om finnene klarte å stoppe Den røde armé, led 12. divisjon store tap, og forsvarslinjen var ved å kollapse da de finske troppene forlot hovedstillingene langs Kollaanjoki den 12. mars, men de utførte et motangrep mot de sovjetiske troppene den 13. mars. Tapene var omkring 1 000 drepte på finsk side, mens over 8 000 sovjetiske soldater hadde blitt drept i de harde kampene om forsvarslinjen.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Trotter, Willam R.: The Winter War: The Russo-Finnish War of 1939-40, Aurum Press Ltd 1991
Autoritetsdata