Hopp til innhold

Skytebriller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skytebriller med linse, mekanisk irisblender og en halvgjennomsiktig øyelapp for å hjelpe mot øyedominans

En skytebrille er en brille brukt til sportsskyting. Skytebriller kan variere stort fra vanlige vernebriller eller splintsikre ballistiske briller til svært spesialiserte briller med ulike former for synskorreksjon og avanserte hjelpemidler, eller noen ganger monokler. Noen skytebriller har feste for øyelapper for å hjelpe mot øyedominans eller skylapper for å hjelpe på konsentrasjonen. Skytebriller med korreksjon kan gi mindre tretthet i øyet under skyting.[1] Skytebriller er en viktig sikkerhet for synet i tilfelle rikosjetter, hylsebrist, våpensprenging eller andre uforutsette hendelser.

Skytebriller til jernsikter[rediger | rediger kilde]

Ved konkurranseskyting med jernsikter kan skytebriller med korreksjon være en stor fordel selv om man ikke har behov for synskorreksjon i daglige livet.[trenger referanse] Årsaken til dette er er at forsikte, baksikte og målet vil befinne seg i forskjellige plan (ettersom de er på forskjellige avstander fra øyet), og en korrekt tilpasset skytebrille vil gjøre det enklere å fokusere og få et skarpt bilde av forsiktet når man skyter med jernsikter. Dette gjelder alle typer jernsikter, inkludert åpne sikter (skur- og kornsikte), hullsikte, dioptersikte og hullkornsikte. Svært spesialiserte skytebriller for skyting med jernsikter oppnår dette ved å ha styrke i glassene (som gjerne avviker noe fra eventuell synskorreksjon man bruker i det daglige) for å korrigere for refraksjonsfeil, samt en mekanisk irisblender (en justerbar lysåpning for å manipulere dybdeskarpheten slik at både målet og siktene kan sees skarpt) og fargekorreksjon med fargede glass for å gi bedre kontrast.

Skytebriller kan være nødvendige i konkurranseskyting på høyt nivå med jernsikter. Skyting med kikkertsikte vil ofte ikke kreve synskorreksjon på samme måte ettersom de fleste kikkersikter har justerbar dioptri og parallakse. Bruk av forstørrende sikteoptikk (inkludert skyterbiller med forstørrelse) er ikke tillatt i de fleste øvelser innen International Shooting Sport Federation.

Splintsikre skytebriller[rediger | rediger kilde]

Noen organisasjoner anbefaler at skytebrillene er splintsikre.[2] Skytebriller laget av glass kan splintre og knuses i skarpe biter som kan utgjøre en fare for synet i tilfellet rikosjett.[3][4][5] Det finnes flere europeiske EN-standarder for vernebriller som stiller krav til hvor lett en godkjent vernebrille kan knuse.[6]

Gallery[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]