Skyggesiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Skyggesiden (svenskSvinalängorna) er en svensk dramafilm basert på romanen Svinalängorna av Susanna Alakoski. Manusforfatter er Lolita Ray og Pernilla August, som også regisserte filmen. Filmen hadde premiere i Sverige 10. desember 2010, og i Norge 25. desember samme år.[1] Skyggesiden var Sveriges bidrag til Oscar-gallaens pris for beste fremmedspråklige film.[2] 17. oktober 2011 ble filmen tildelt Nordisk råds filmpris.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger den unge kvinnen Lena, som sammen med sine finske foreldre bosatte seg på lille plassen Fridheim i Ystad på 60-tallet, en plass befolket hovedsakelig av innvandrerfamilier og lavinntektsmottakere, som av kommunen etterhvert fikk kallenavnet Svinalängorna («Svinebrakkene»). Etter Leenas mørke oppvekst, preget av mishandling og alkoholisme i hjemmet, har hun slitt med de vonde minnene.

I en alder av 34 blir hun en morgen rett før jul oppringt av et sykehus i hjembyen, som kan fortelle at hennes mor ligger for døden. Lena finner ut at hun for første gang i livet blir nødt til å konfrontere moren. For å kunne gå videre i livet, må hun ta et oppgjør med den vonde fortiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skyggesiden på FilmWeb
  2. ^ «"Svinalängorna" Sveriges Oscarbidrag». Kulturnyheterna. Arkivert fra originalen 2012-05-24. Besøkt 7. september 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]