Sky Digital

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mottaker for Sky UK Limited.

Sky UK Limited er merkenavnet for British Sky Broadcastings (BSkyB) digitale satellitt-TV (kjent som dette til 2014) og radio som blir sendt fra SES Astra-satellittene lokalisert ved 28.2° øst (Astra 2A/2B/2C/2D) og Eutelsats Eurobird 1-satellitt ved 28.5° øst. BSkyBs analoge tjeneste ble avsluttet i 2001 slik at tjenesten er i dag markedsført som kun Sky.

Historie[rediger | rediger kilde]

Oversiktsbilde over satellitt-TV.

Sky Digital ble offisielt lansert den 1. oktober 1998, skjønt prøvesendinger i liten skala ble gjort før denne tiden. For første gang benyttet BSkyB den nyoppskutte Astra 2A-satellitten, som siden ble benyttet til utelukkende å sende til Storbritannia og Irland. På denne tiden ble bruken av merkenavnet Sky Digital benyttet for å gjøre det viktige skillet mellom den nye tjenesten og Skys analoge tjenester. Det viktigste salgsargumentene var forbedringer i billed- og lydkvalitet, økt antall kanaler og interaktive tjenester.

Nye Astra-satellitter ble plassert i posisjon i 2000 og 2001, og antallet tilgjengelige kanaler for kundene økte tilsvarende. Denne trenden fortsatte med oppskytingen av Eurobird 1 i 2001.

Opprinnelig ble Sky Digital lansert med boks kjent som Sky digibox, men i nyere år har bokser kalt Sky+ og Sky+ HD blitt lansert ved siden av den første boksen. Sky+ er en digital videoopptaker med en egen harddisk som gjør det mulig for kundene sette levende fjernsyn på pause ved å skifte fra levende datafôring til en sanntidinnspilling på pause som kan bli startet igjen på et hvilket som helst tidspunkt. Det er også ruteprogrammer som kan innspille framtidige sendinger.

Tekniske spesifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Sky lanserte HDTV-tjenester i mai 2006. De første fotoene av en prototype av Sky HD-mottaker begynte å dukke opp i bransjeblader i august 2005. Alle Sky+ HD-mottakere har en versjon av Sky Plus som benytter en 300 GB harddisk (av dette er kun 160 GB tilgjengelig for brukeren) for ta imot den nødvendige ekstradataene. Resten av harddisken er nå bruk av Sky Digital-boksene for å lagre opp til 30 timer av Anytime TV fra forrige uke. I tillegg mottar en del kanaler ny nummerering, skjønt tidlig i 2006 fikk de fleste kanalene ny nummerering.

Sky Digitals standardsendinger er i DVB tilsvarende MPEG-2, med Sky Movies og Sky Box Office-kanalenes inkluder valgbar Dolby Digital-lyd for nyere filmer, skjønt disse er kun tilgjengelig med boks med Sky+ og disses HD-materiale er sendt ved hjelp av MPEG-4. Interaktive tjenester og syvdagers EPG benytter det proprietære OpenTV-systemet

Slagord som Sky har benyttet for å markedsføre tjeneste har blant annet vært: «What do you want to watch?» (Hva vil du se på?), «Entertainment your way» (Underholdning på din måte) og det nåværende slagordet «Believe in Better» (Tro på noe bedre).[1]

Alle kanalene er betalingskanaler på Skys «Sky World»-pakke, så sant ikke noe annet hevdes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Believe in Better» Arkivert 25. juni 2013 hos Wayback Machine., sky.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]