Skurugata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Skurugata
Skurugata

Skurugata er en uvanlig geologisk dannelse i Eksjö i Jönköpings län i Sverige. Skurugata er en omkring 800 meter lang kløft i fjellet som er mellom 7 og 24 meter bred. Det finnes flere liknende «skuror» på andre steder i østre Småland, hvorav Skurugata er den største. De bratte fjellveggene er på visse steder 35 meter høye.

Det finns en rekke teorier om hvordan kløften en gang ble dannet. Den vanligste forklaringen er at kløften ble gravd ut av en iselv da innlandsisen smeltet. Andre tror at kløften er en sprekk i fjellgrunnen eller en forkastning. Fjellet i området og stenene på kløftens bunn utgjøres av gråbrun og mørkbrun porfyr med innlegg av kvarts og rød feltspat.

Det finnes en rekke mosearter i sprekken, noen av disse finnes ellers kun i fjellområder. I de omkringliggende skogene finnes også et interessant fugleliv. Blant annet kan man påtreffe storfugl, orre, jerpe og ravn.

Selv på varme sommerdager pleier det å være svalt i bunnen av kløften, og enkelte år har hauger av snø og is ligget til langt ut på sommeren. Tidlig på sesongen og etter kraftig regn kan sprekken være fylt av vann. Området rundt Skurugata er et naturreservat og i området finnes en sti, cirka 2 km lang, som leder gjennom hele sprekken og opp på fjelltoppen Skuruhatt.

I midten av kløften finnes en sten som det går å løfte bort, og bak denne finnes en gjestebok, plasseringen er markert med et skilt på klippeveggen.

En legende sier at en bøsse finnes gjemt i Skurugata, den skal ha blitt gjemt av en person kalt "Tjuva-Jösse". Det sies at den som finner bøssen vil få stor fremgang i livet.