Skrova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skrova med Litlmolla i bakgrunnen.
Skrova sett fra topp nord for Skutvik i Hamarøy.
Skrova på kartet

Skrova (nordsamisk: Skroavak, lulesamisk: Skroavek) er et øyvær i Vestfjorden, om lag åtte kilometer sørøst for Svolvær, i Vågan kommune i Nordland. Øygruppen har et samlet areal på 3,83 kvadratkilometer med Storskrova, Heimskrova og Nautøya som de største øyene.[1] Øyenes høyeste punkt er Skrovafjellet på Storskrova som har en høyde på 281 meter over havet.

Fiskeværet Skrova ligger på nordvestsiden av øygruppen, konsentrert rundt sundet Skrovkeila, og har 196 innbyggere (2023) som i hovedsak er bosatt på Heimskrova.[2] Storskrova og fire andre holmer er forbundet med Heimskrova med moloer og en bro. Fiskeværet er kjent for sin tilknytning til Lofotfisket og hvalfangsten. Der er barne- og ungdomsskole, overnattingsbedrift og dagligvarebutikk. Årlig arrangement av Lofoten fiskefestival. På Saltværøya ligger Skrova fyr som ble oppført i 1922.

Skrova har anløp av Nordlandsekspressen på ruten mellom Svolvær og Bodø i tillegg til daglige avganger med bilferge til Svolvær og Skutvik.

Fiskeværet[rediger | rediger kilde]

Skrova har i mange tiår vært et senter for fiske og hvalfangst, og mens lofotfisket pågikk for fullt i «gamle dager» var det flere tusen mennesker i Skrova på vinteren. I dag er ikke Skrova lenger så sentral når det gjelder skrei og torsk, og størsteparten av fiskeproduksjon i Skrova i dag er oppdrettslaks og ørret. Når det gjelder hvalkjøtt derimot, er Skrova fortsatt det stedet hvor mesteparten av kjøttet blir levert. I juni og juli måned er det stor aktivitet hos de to bedriftene som produserer kjøttet i dag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ SSB tabell 06198. Areal av grunnkretsen 18650106, Skrova.
  2. ^ Statistisk sentralbyrå tabell 04317. Folketall i grunnkrets 18650106, Skrova

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]