Skreikampen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skreikampen
Høyde698,1 moh.[1]
Primærfaktor163,1 meter[1]
Sekundærfaktor3,64 km[2][a]
LandNorge
FylkeViken
Kommune(r)Eidsvoll

Skreikampen er et fjell i Eidsvoll kommune i Akershus. Det har en høyde på 698 meter over havet og er det høyeste fjellet i Eidsvoll kommune. Primærfaktoren er 163 meter, referansesadelen er ved veikryss like sør for Skomakertjennet, 535 moh.

Kampen ligger helt nord i kommunen ved Mjøsa, i Feiring. Det naturlige utgangspunktet for bestigning er Øverbygda nord i Feiring.

Skreikampen setter sitt preg på landskapet med sin bratte fjellvegg ned mot Mjøsa. Fra toppen av kampen og ned til bunnen av Mjøsa er det over 1000 høydemeter. Skreikampen har utsikt mot blant annet Hedemarken, Mjøsa, Rondane og Trysilfjellet i nordøst. Den norske turistforening hevder det går an også å se Snøhetta fra «øst på Totenåsen».[3] Det eneste sted det er teoretisk mulig, er her på Skreikampen; siktelinja går da trangt mellom Storsmeden og Steet i Rondane.

Toppen preges mye snaufjell med få trær. Skreikampen har den eneste sjø – fjell gradienten i Akershus og er i stor kontrast til det ellers så milde og flate romerikslandskapet.Toppen er flittig besøkt av både romerikinger og totninger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Avstand til samme høyde på Gråberget i Totenåsen naturreservat.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 3. desember 2015. Besøkt 13. desember 2015. 
  2. ^ «Høyeste fjelltopp i hver kommune». Kartverket. 30. januar 2014. Arkivert fra originalen 15. oktober 2014. Besøkt 13. desember 2015. 
  3. ^ «Gamle Torsætra». Den Norske Turisforening. Besøkt 19. april 2019.