Skolens smarteste gutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skolens smarteste gutt
Generell informasjon
SjangerKomedie / Ungdom
Prod.landAmerikansk
Sesonger3
Episoder51
Lengde22 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleTahj Mowry
Medvirkende
6 oppføringer
Tahj Mowry
John Marshall Jones
Jason Weaver
Omar Gooding
Essence Atkins
Anne-Marie Johnson
Bak kamera
Skaper(e)Danny Kallis
Sending
Periode2. april 199716. mai 1999
TV-kanalThe WB
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV)
Eksterne lenker
IMDb

Skolens smarteste gutt (orig: Smart Guy) er en amerikansk komiserie for ungdom som gikk på The WB fra 1997 til 1999.

Serien handlet om T.J. Henderson, en ti år gammel gutt med en uvanlig høy IQ som gikk på Piedmont High School i Washington D.C. Han hadde hoppet over seks skoletrinn, fra fjerde til tiende klasse, fordi han ikke fikk nok utfordringer i fjerde klasse. Han ble maskot for skolens basketballag («Pugnacious Pete, the Powerful Piedmont Penguin»), noe som gjorde at han ble mobbet. Rollen som T.J. ble spilt av Tahj Mowry. Serien ble laget av Danny Kallis.

Handling[rediger | rediger kilde]

TV-serien finner sted i Washington D.C. og sentrerer seg rundt ulykkene til T.J. Henderson (spilt av Tahj Mowry) som i en alder av 10 år blir forflyttet fra barneskolen til Piedmont High School. Han begynner deretter ved en videregående skole, og får tenåringer som klasse-kamerater. Han må tilpasse seg tilværelsen sammen med en gruppe eldre, men ikke nødvendigvis klokere, tenåringer – inkludert storebroren Marcus (spilt av Jason Weaver) og Marcus sin beste venn Mo. Episoder omhandler vanligvis T.J.s forsøk og feiltrinn, når han forsøker å passe inn som et geni. Men han er fremdeles et lite barn på videregående, samt kontrastene mellom ham selv og storebrorens underpresterende natur.

Hans eldre bror Marcus Henderson, det mellomste barnet i familien, opplever også tenåringsproblemer. For eksempel finne seg en kjæreste, og gjøre hjemme-lekser på egen hånd (selv om han noen ganger forsøker å få T.J. til å gjøre leksene sine for ham) og faren deres Floyd Henderson (spilt av John Marshall Jones) er en enkefar som eier sin egen bedrift. Samtidig forsøker han oppdra sine tre barn: Yvette, Marcus og T.J. etter hans konens død. Floyds eneste datter, Yvette, er storesøsteren til Marcus og T.J. ¨

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • T.J. Henderson (spilt av Tahj Mowry) er det yngste barnet i Henderson-familien. Han blir fremstilt som 10 år og 11 år gammel i sesong 1 og 2, og han er 12 år gammel i Sesong 3. Som tittelen til programmet antyder, har T.J. viser eksepsjonell intelligens med en IQ på 180. Han kan flere forskjellige språk, og har et fotografisk hukommelse. Han får lov til å hoppe over seks klasse-trinn fra 4. klasse til 10. klasse på grunn av den høye intelligensen hans, etter at lærerne hans på den tidligere skolen hans oppdaget at T.J. aldri følte seg utfordret av pensum i 4. klasse.

T.J. blir senere forfremmet til å være ansvarlig for Piedmont High Penguins basketball-lag. Han tilbringer en god del tid av skole-tiden sammen med sin eldre bror, Marcus, og brorens beste venn, Mo Tibbs. Selv om de opplever noen anspente øyeblikk, bryr de to brødrene, som deler soverom gjennom hele TV-serien, hverandre dypt. Selv om T.J. tilbringer mye av tiden sin rundt tenåringer, blir han av og til sett tilbringe tid sammen med barn på hans egen alder - noe som av og til resulterer i at han forsøker å forsøker å passe inn med andre barn i situasjoner hvor han føler seg malplassert. T.J. spiller keyboard for Marcus sitt band Mackadocious i en rekke episoder, etter at et av gruppens andre medlemmer skadet en finger i en ulykke.

  • Marcus Henderson (spilt av Jason Weaver) er TJs eldre bror, og det nest eldste barnet i Henderson-familien - etter deres søster Yvette. Han er en ganske populær student ved Piedmont High, og reagerer bemerkelsesverdig godt på at hans yngre bror deltar i samme klasse som ham. Han får gjennomsnittlige, eller under gjennomsnittlige, karakterer på skolen. Han spiller på kolens basketball-lag og har en rekke kjærlighetsinteresser gjennom hele TV-serien - hvorav ingen av disse forholdene blir sett i mer enn én episode. Marcus er også vokalist for bandet han opprettet, Mackadocious, hvor hans beste venn Mo er bassist og T.J. spiller på keyboard.
  • Tasha Yvette Henderson (spilt av Essence Atkins) er den eldre søsteren til Marcus og T.J. og den eneste datteren til Floyd Henderson. Hun gjør seg ferdig med videregående skole mot slutten av Sesong tre. Yvette er intelligent, og har lidenskap for kunst - inkludert drama, fotografi og dans. Hun er også redaktør for skoleavisen, kalt The Penguin. Etter å ha blitt avvist fra Princeton University, planlegger Yvette å bli værende i Washington D.C. og heller begynne ved Georgetown University når serien tar slutt. Selv om karakteren til Yvette er i slutten av tenårene i løpet av serien, er Essence Atkins (født 7. februar 1972) i midten av 20-årene i løpet av serien.
  • Floyd Henderson (pilt av John Marshall Jones) er den strenge enkefaren til Yvette, Marcus og T.J. Han er forretningsmann og eier sitt eget selskap kalt Floyd Henderson Contracting. Etter tapet av hans kone ønsker han etter hvert å begynne å gå inn i nye forhold igjen. I sesong 2 innleder han et forhold med en kvinne som heter Jamie (spilt av Jackie Mari Roberts) gjennom en online dating-tjeneste, som T.J.

Gjesteskuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Nina Walsh (spilt av Tinsley Grimes) er en av Yvettes venninner, og blir sett sammen med henne mesteparten av tiden. Hun jobber ved en butikk på kjøpesenteret, og er interessert i poesi.
  • Deion Lamont White (spilt av Arvie Lowe, Jr.) er en student ved Piedmont High. I en episode narrer hun Marcus og Mo til å delta i et pyramidespill
  • Mackey Nagle (spilt av J.D. Walsh) er Mackey en student ved Marcus og Mo sin klasse. Han er ganske populær, men er definitivt ikke den skarpeste kniven i skuffen.
  • Trener Gerber (spilt av Dann Florek) er gym-lærer og basketball-trener ved skolen. Han er skallet og aldrende. Han betaler underholdsbidrag til sin tidligere kone etter en skilsmisse, og overnatter på kontoret sitt fordi han ikke har råd til sitt eget hjem.
  • Brandi Andréa Dixon (spilt av Kyla Pratt) er en jente på T.J.s alder. Hun er veldig flink til å spille basketball, og blir med på samme lag T.J. spiller i sesong tre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]