Skogskrematoriet II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det nye krematoriet i august 2013.

Skogskirkegårdens nye krematorium er et krematorium på Skogskyrkogården i Stockholm bygd i begynnelsen på 2010-tallet. Det nye krematoriet ble tegnet av Johan Celsing og erstatter det gamle, som utgjorde en integrert del i Gunnar Asplunds begravelseskapell- og krematorieanlegg Skogskrematoriet som ble bygd på slutten av 1930-tallet. Den 20. desember 2011 ble det første offisielle spadetaket tatt av kirkegårdsnemndens leder Annette Lundquist Larsson (M) sammen med entreprenøren Skanska da første delen av fundamentet ble støpt. Bygningen ble belønnet med Kasper Salin-prisen i 2013 og ble innviet 12. mai 2014.[1] Skogskirkegårdens nye krematorium var en av de bygninger som ble nominert til Årets Stockholmsbyggnad 2014.[2]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Den eksisterende anlegget hadde gått ut på dato. Det ble oppført i slutten av 1930-tallet etter tegninger av Gunnar Asplund og ble innviet i 1940. Anlegget klarte ikke nåtidens krav når det gjelder kremering og arbeidsmiljø. Siden starten på 1940-tallet har over 300 000 kister med døde blitt kremert i anlegget. Å bygge om det eksisterende anlegget ble ansett som umulig og man besluttet å oppføre et nytt krematorium i nær tilknytning til det eksisterende. Siden Skogskirkegården med sine bygninger er et verdensarvstedUnescos liste ble det stilt ekstra høye estetiske krav til det nye anlegget.

Arkitektkonkurranse[rediger | rediger kilde]

Den 26. oktober 2009 presenterte Stockholm bys kirkegårdsnemnd resultatet av en utlyst arkitektkonkurranse kalt Skogskirkegården II med fem forskjellige forslag til et nytt krematorium på Skogskirkegården, som kan «ingå i den byggnadstradition som över tiden formades av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz.» I konkurransen deltok fem arkitektkontor respektive landskapsarkitekter. Det vinnende bidraget ble presentert fredag den 18. desember 2009 av kommunalråd Joakim Larsson sammen med konkurransejuryens leder, daværende byarkitekt i Stockholm Per Kallstenius. Førstepris gikk til Johan Celsing arkitektkontor sammen med Müller Illien Landschaftarchitekten fra Sveits. Deres konkurransebidrag hadde mottoet "En sten i skogen". Begrunnelsen lød «...förslaget bäst förstår Skogskyrkogårdens helhet och som mest lyhört lyssnar till platsen. Projektet lägger ytterligare en karaktärsfull del till Skogskyrkogårdens helhetsupplevelse. «En Sten i skogen» skapar en vandring i såväl ett inre som yttre landskap.»

Bygningen[rediger | rediger kilde]

Fasadedetalj.

Som plassering for det nye krematoriet ble det valgt en plass i en skogsklynge omkring 200 meter øst for det nåværende anlegget. Området ble valgt med stor omsorg og den gjenstående skogsvegetasjonen danner en beskyttende skjerm rundt den nye bygningen, det ble derfor mulig å gi den nye bygningen et helt eget uttrykk. Det er ikke nytt for Skogskirkegården hvor alle bygningene er svært forskjellige. Celsings "En Sten i skogen" ligger helt over bakken og gir dagslys til alle arbeidsplasser. Anlegget er svært funksjonelt med kort avstand til de forskjellige funksjonene. Krematoriebygningen er nærmest firkantet. Besøksinngangen i det vestlige hjørnet markeres av en utkragende takdel. Bygningen er utformet for å gjøre det mulig for de pårørende som ønsker det å delta ved selve kremeringen. Fasader og tak er teglkledde og gjennom det skrånende taket får bygningen et samspill med terrenget.

Byggentreprisen omfattet den nye bygningen med tilhørende markarbeid, tilslutningsveier samt røykgaskulvert til eksisterende skorstein. Bygningens bruttoareal er ca 2 200 m². På sensommeren 2011 startet sprengningsarbeidene for anleggets kjelleretasje. Stockholm by bevilget 129 millioner kroner til det nye krematoriet.[3][4]

Bilder fra byggingen[rediger | rediger kilde]

Bilder Skogskrematoriet II[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]