Skogshorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogshorn
Skogshorn.jpg
Skogshorn sett fra sør
Høyde1 728 moh.[1]
Primærfaktor40 meter
LandNorge
FylkeViken
Kommune(r)Hemsedal
Posisjonskart
Skogshorn ligger i Viken
Skogshorn
Skogshorn
Skogshorn (Viken)

Skogshorn
60°52′59″N 8°41′44″Ø

Skogshorn er et fjell i Hemsedal kommune i Viken. Det har en høyde på 1 728 meter over havet. Den frittliggende fjelltoppen avgrenser Hemsedalsfjella mot sør, og er lett synlig fra stor avstand. Fjellsiden er svært bratt mot Hemsedal, men toppen er enkel å bestige fra øst.

Skogshorn er en av Hemsedals ikoner, som et av de mest kjente og besøkte fjelltoppene. Fjellet er også en av de mest fotograferte topper og kjent fra mange postkort.

Skogshorn er en av toppene i Hemsedal Topp 20.

Utsikten fra toppen helt til Jotunheimen og Gaustadtoppen.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Skogshorn består i likhet med Hallingskarvet og Reineskarvet av grunnfjell som ble skjøvet fra vest mot øst i forbindelse med den kaledonske fjellkjedefoldningen for cirka 400 millioner år siden. Fjellet består derfor av gneiser og dypbergarter av prekambrisk alder.[2]

Korset på toppen[rediger | rediger kilde]

Det er reist et kors øverst på Skogshorn, første gang i 1880-årene. Under andre verdenskrig ble det reist et nytt kors med innskriften «Gud signe kongen og fedrelandet» og Håkon 7.s monogram. Det ble etterhvert værslitt og ble fornyet i 1980. På det nye korset er Olav 5.s monogram tilføyd.[3]

Skogshorn er nyrestaurert med flere steintrapper[rediger | rediger kilde]

Turen opp til Skogshorn (1728 m.o.h) går på en nyrestaurert sti (Skogshornprosjektet 2017-19) der det er tatt hensyn til våte myrpartier og erosjonsutsatt vegetasjon. Dette er gjort gjennom å drenere vann ut av stigen, steinlegge bløte partier, bygge steintrapper og revegetere områder. Det er også lagd tre fine rasteplasser langs med turen, naturlig i terrenget med trebenker og steinheller.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Skogshorn på Norgeskart.no fra Statens kartverk
  2. ^ Øyvin Nygaard (1977). «Geologien i Buskerud». Bygd og by i Norge. Buskerud. Oslo: Gyldendal. ISBN 82-05-09441-1. 
  3. ^ Sven Grotdal (2004). «Til topps på Skogshorn». Opplev Norge – Buskerud (1 utg.). Oslo: Aschehoug. s. 148. ISBN 82-03-22754-6. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]