Skjoldehamndrakten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rekonstruert versjon av Skjoldehamndrakten utstilt på Lofotr Vikingmuseum. Middelalderdrakta ble oppdaget i Skjoldehamn i Vesterålen i 1936 og er datert til ca. 1050.[1] Den består av ullester, sko, belte, skobånd, bukse, innerjakke, kofte og hette.

Skjoldehamndrakten er betegnelsen på en svært godt bevart klesdrakt som ble funnet i ei myrAndøya i 1936. Nyere forskning har vist at drakten kan være så gammel som fra 1050, og det gjør den i så fall til Norges eldste bevarte klesdrakt. Skjoldehamndrakten består av ei kofte med hette (kaprun), skjorte eller innerjakke, bukse, belte, ankelkluter og ankelsurringer, sokker og sko.

Et gammelt lik ble funnet under torvstikking i Skjoldehamn sommeren 1936. Liket bar preg av å ha ligget lenge i myra, men drakten det hadde på seg var etter forholdene godt bevart. Liket med klærne ble først gravd ned igjen i ei annen myr i nærheten, men ble senere samme år sendt til Tromsø Museum, der klærne ble preparert og tatt vare på. Konservator Gutorm Gjessing, som publiserte funnet i en artikkel i tidsskriftet Viking i 1938, anslo at klesdrakten var fra senmiddelalderen, altså 1400-1500-tallet. På 1970-tallet ble drakten overført til Bergen Museum.

Fra 2008 til 2010 ble Skjoldehamndrakten rekonstruert ved Lofotr Vikingmuseum, og samtidig forsket mastergradsstudent Dan Halvard Løvlid ved Universitetet i Bergen på draktens bakgrunn. Forskningen avdekket at drakten er eldre enn det man tidligere trodde, sannsynligvis fra rundt 1050. Duodjiekspert Aline Mikkelsen mente i 2009 at Skjoldehamndrakten måtte være ei lulesamisk kofte. Historiker Johan Borgos støttet denne teorien, men tok forbehold om at det ikke finnes andre bevarte norske eller samiske klesdrakter fra samme tidsperiode, slik at det er umulig å fastslå sikkert om drakten har norsk eller samisk opprinnelse.[2] Ifølge Dikka Storm, konservator ved Tromsø Museum, må eieren av drakten ha vært en viktig person i lokalsamfunnet.[3]

Drakten er nå (pr. juni 2013) flyttet fra Bergen til Tromsø Museum igjen, der den på nytt skal rekonstrueres, etter at det ble oppdaget at det var gjort noen mindre feil ved tidligere rekonstruksjon.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]