Skipper Clement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skipper Clement
Født13. nov. 1485Rediger på Wikidata
Vendsyssel
Død9. sep. 1536Rediger på Wikidata (50 år)
Viborg
Beskjeftigelse
NasjonalitetKongeriket Danmark

Klemen Andersen «Skipper Clement» (født 13. november 1485, død 9. september 1536) var en dansk fribytter og tilhenger av Christian II.

Han ble født i Vedsted, Vendsyssel i en selveierbondefamilie. Han ble kjøpmann i Aalborg og senere skipper og viseadmiral under Christian II. I 1525 gjorde han mytteri mot Frederik I og ble kaper i Christian IIs tjeneste. Deretter sluttet han seg til grev Christoffer av Oldenburg og Lübeck.

I 1534 reiste skipper Clement de jyske bøndene til opprør til fordel for Christian II. Bondeopprøret er blitt kjent som Klement-feiden og var en del av borgerkrigen grevefeiden i 1534–36. Forsterket med landsknekter fra grev Christoffer beseiret Clements bondehær den jyske adelshæren den 16. oktober 1534. Adelshæren var sendt ut for å knuse opprøret. Slaget sto nær Aalborg litt nord for Svenstrup. 14 fremtredende jyske adelsmenn og et ukjent antall fotfolk falt på adelshærens side. I et par måneder behersket de opprørske bøndene store deler av Nørrejylland. Christian IIIs hærfører Johan Rantzau presset i løpet av høsten opprørshæren tilbake til Aalborg, som ble stormet og plyndret den 18. desember 1534. Clement ble kort tid etter pågrepet i Storvorde øst for Aalborg. Han satt blant annet fengslet på Koldinghus inntil han ble halshugget, partert og steilet ved Viborg landsting den 8. september 1536.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]