Skipper Clement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Klemen Andersen "Skipper Clement" (født 13. november 1485, død 9. september 1536) var en dansk fribytter og tilhenger av Christian II.

Født i Vedsted, Vendsyssel i en selveierbondefamilie. Ble kjøpmann i Aalborg og senere skipper og viseadmiral under Christian II. Gjorde i 1525 mytteri mot Frederik I og ble kaper i Christian IIs tjeneste. Sluttet seg senere til grev Christoffer av Oldenburg og Lübeck.

I 1534 reiste han de jyske bøndene til opprør til fordel for Christian II. Bondeopprøret er blitt kjent som Klement-feiden og var en del av borgerkrigen grevefeiden i 1534–36. Forsterket med landsknekter fra grev Christoffer beseiret Clements bondehær den jyske adelshæren den 16. oktober 1534. Adelshæren var sendt ut for å knuse opprøret. Slaget sto nær Aalborg litt nord for Svenstrup. 14 fremtredende jyske adelsmenn og et ukjent antall fotfolk falt på adelshærens side. I et par måneder behersket de opprørske bøndene store deler av Nørrejylland. Christian IIIs hærfører Johan Rantzau pressedt i løpet av høsten opprørshæren tilbake til Aalborg som ble stormet og plyndret den 18. desember 1534. Clement ble kort tid etter pågrepet i Storvorde øst for Aalborg. Han satt blant annet fengslet på Koldinghus inntil han blev halshugget, partert og steilet ved Viborg landsting den 8. september 1536.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]