Skea kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skea kirke skal i middelalderen ha stått på gården Skea, like nordøst for Lørenfallet i Sørum. Dette var bare et par kilometer fra hovedkirken i Sørum, men Skea er omtalt som sogn i 1412.[1] Mot dette hevder Jan Brendalsmo[2] at omtale av sognet ikke nødvendigvis innebærer at kirken var i bruk. Den kan ha vært ute av bruk på 1400-tallet. I Biskop Eysteins jordebok[3] sies det da også at det ikke ble ført regnskap for året 1400, og for 1393 er det ingen oppregning av landskyld, slik det er for nabokirkene. Kirkestedet lar seg ikke påvise fysisk, for i 1768 ble gården Skea rammet av et leirskred der 16 menneskeliv gikk tapt. Da hadde imidlertid kirken vært nedlagt i lang tid. Intet er kjent om kirkens beskaffenhet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Diplomatarium Norvegicum V:481
  2. ^ Jan Brendalsmo og Jan-Erik G. Eriksson: Kildegjennomgang. Middelalderske kirkesteder i Akershus (Riksantikvaren, 2015), s. 28.
  3. ^ Henrik-Jørgen Huitfeldt-Kaas, red. (1958). Biskop Eysteins Jordebog (Den røde Bog). Fortegnelse over det geistlige Gods i Oslo Bispedømme omkring Aar 1400. 3. Børsum. s. 560. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Skea kirke». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.