Skapelsens pillarer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skapelsens pillarer

Skapelsens pillarer er et av de mest kjente fotografiene av rommet. På et foto tatt av Hubble-teleskopet ser man Ørnetåkens tre enorme pillarer av interstellar gass og støv. Bildet er satt sammen av fire kameraer, og ble tatt 1. april 1995. Avstanden fra jorden til Ørnetåken er omtrent 7 000 lysår,[1] beliggende i stjernebildet Slangen.

I 2007 analyserte en forskergruppe ledet av Nicolas Flagey ved Institut d'Astrophysique Spatiale i Orsay, Frankrike et bilde av Ørnetåken i infrarødt lys tatt av romteleskopet Spitzer. Bildet viser oppvarmede støvskyer som forskerne antar er et resultat av en supernova for 1 000 til 2 000 år siden. Skyen ser ut til å bevege seg i retning av Skapelsens pillarer, og vil antagelig treffe og utslette dem om omtrent 1 000 år. Siden de ligger 7 000 lysår unna Jorden, kan de allerede være forsvunnet, siden lyset fra ødeleggelsen enda ikke har nådd fram til oss.

Andre forskere tviler på at den varme støvskyen er resultat av en supernova-eksplosjon, og at fraværet av sterk radio- og røntgenstråling indikerer at det ikke dreier seg om en supernova.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]