Skaller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Skalle
Halvhøye skaller i snøen.
«Norske samer» 2010
Samer fra Karasjok i samedrakt. Fra Eckersbergs Norges Nationaldragter (1852)

Skaller, på nordsamisk gállohat eller nuvttohat, er et tradisjonelt samisk vinterfottøy av reinskinn der hårene vender ut. Skaller brukes først og fremst i tørr snø og inne.

Framstilling og bruk[rediger | rediger kilde]

Barn fra Finnmark i tradisjonelle samedrakter fyller skallene med sennegress. I dag bruker en isteden tovede filttøfler innvendig.

Sålene på skaller blir laget av panneskinnet fra dyreskallen (derav navnet), mens overlæret lages av reinbellinger, det vil si skinnet på bein og legger hos rein. Skallene blir tradisjonelt sydd med tråd laget av sener fra rein og fylt med sennegress for å holde føttene tørre. I dag har kartanka, tovede filttøfler som på russisk kalles valenki, erstattet det isolerende gresset.

Bellingskaller har såler med to skinnstykker der hårene er vendt mot hverandre slik at en ikke så lett skal gli på underlaget.

Ekstra fine skaller pyntes med fargede klesstrimler i sømmene.

Fottøyet kan ha snøring øverst, gjerne av tvinnet garn. Både skaller og komager kan også ha hemper der en kan feste vevde skallebånd. Menn og kvinner har forskjellige mønster og farge på skallebåndet. Disse båndene er dessuten stedbundet, og forekommer som hverdagsskallebånd og festskallebånd.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]