Skagerraksperren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Skagerrak

Skagerakksperren var en avsperring i Skagerrak av Tyskland etter landets invasjon av Danmark og Norge den 9. april 1940.[1]

Sperren[rediger | rediger kilde]

Sperren besto dels av:

  • Ett antall minefelt i den ytre delen av Skagerrak. I alt ble det lagt ut rundt 13 000 sjøminer.[2]

Konsekvenser[rediger | rediger kilde]

Sperringen førte til at den svenske handelsflåten ble delt i to; fartøy på totalt 890 000 tonn havnet innenfor og 915 000 tonn utenfor.[3]

I Skagerrak ble det i perioden 14. april - 10. juni 1940 senket 13 svenske handelsfartøy samt et mindre antall fiskefartøy med sjøminer og torpederinger. Det stod dermed klart at Sverige var helt isolert fra kontakt med verdenshavene via Skagerrak. Landet var derfor helt avhengig av handelen med Tyskland samt med de landene som var okkupert av Tyskland, og handelen med Tyskland ble fordoblet.

Den første passeringen[rediger | rediger kilde]

I september 1940 fikk et svensk handelsfartøy for første gang tillatelse fra begge de krigførende sidene, Tyskland og de allierte, til å passere Skageraksperren, såkalt lejdtrafik. Det var tankfartøyet M/T «Sveadrott» med en last på 13 700 tonn olje fra Mexicogolfen på vei til Göteborg. For at passasjen skulle tillates krevde de krigførende at fartøyet gjennom Skagerrak skulle eskorteres av svenske orlogsfartøy, det skulle fungere som en garanti mot at ingen side skulle forsøke å kapre henne. Til dette oppdraget ble jageren HMS «Nordenskjöld» og hjelpekrysseren «Waria» valgt.

I slutten av august 1940 ble blå-gule felt malt forut og akterut på jageren og det ble montert lyskastere, som lyste opp fartøyets skutesider. Besetningene ble holdt uvitende om oppdraget, og fikk kun vite at de skulle være borte i minst ti dager. Den 1. september forlot fartøyene Göteborg sammen med tankbåten «Tvåan» og gikk mot Kristiansand i Norge. Der bunkret orlogsfartøyene, hvorpå de avgikk mot avtalt posisjon for å møte «Sveadrott» mens «Tvåan» ble igjen. På kvelden den 5. september møtte fartøyene «Sveadrott» i Nordsjøen mellom Bergen og Shetlandsøyene og hjemreisen begynte. Et britisk overvåkingsfly og et stort antall tyske bombefly ble observert under ferden, men ingen av dem angrep og den 8. september ankom konvoien Göteborg.

Tankfartøyet «Sveadrott» og M/T «Castor» fikk i oktober 1940 tillatelse til å passere den tyske blokadelinjen på seilas fra Göteborg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «I början av kriget exporterade Sverige både till kontinenten (som behärskades av Tyskland) och västerut. Men i samband med att tyskarna ockuperade Danmark och Norge upprättade de den så kallade Skagerackspärren i april 1940.», fra artikkelen «Svenskt järn blev tyska vapen», fra ur.se (Sveriges Utbildningsradio AB)
  2. ^ Bertil Lagvall (1967). Flottans Neutralitetsvakt 1939-1945. Stockholm: MS Offset 670604. 
  3. ^ Lundberg, Lennart; Lundgren, Sven; Svenson, Jerker (1999), Lejdtrafik och kvarstad, Karlskrona: Marinlitteraturföreningen, ISBN 91-8524424-6 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]