Skagen kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 57°43′17,000″N 10°35′4,9992″Ø

Skagen kirke
Skagen(01).JPG
Byggeår1841
Endringer1910
Arkitektur
ArkitektC.F. Hansen, bygget på av Ulrik Plesner
Kirkerommet
PrekestolFra 1841
Kirkeskipet sett mot øst

Skagen kirke er en kirke som ligger i SkagenJylland. Den ble opprinnelig oppført i 1841 etter tegninger av arkitekt C.F. Hansen og bygget om i 190910 av Ulrik Plesner og Thorvald Bindesbøll. Under denne ombyggingen kom blant annet tårnet og det markante barokkinspirerte spiret til. Interiøret står omtrent uendret slik Hansen utformet det.

Altertavlen av Joakim Skovgaard med ramme av Th. Bindesbøll.

C.F. Hansen hadde innredet kirken etter nyklassisistiske prinsipper med en stram symmetri rundt midtgangen som førte en inn i rommet med oppmerksomheten rettet mot øst, hvor prekestolen var plassert over alteret foran østveggen og døpefonten var plassert på midtaksen foran alteret. Ved ombyggingen i 1910 beholdt Plesner denne oppbygningen med midtaksen som førte frem til døpefonten.

Prekestolen som stammer fra det opprinnelige interiøret fra 1841 og ble pyntet av Bindesbøll i 1910.

Prekestolen ble flyttet ned foran alteret, som ble satt opp i en nisje tre trinn over skipets gulv og fikk en innramming av to søyler. På alterbordet ble det satt opp en altertavle av Joakim Skovgaard med ramme skåret av Thorvald Bindesbøll. Dessuten tegnet Bindesbøll nye stolegavler, utsmykning på knefallet og pynten på prekestolen.

I 1988-89 ble kirkens indre restaurert. Arne L. Hansen sto for farvesetningen, samtidig dekorerte han alterbordets forside med tre felter.

På alteret er det stilt opp en korsfestelsesgruppe med tre svevende duer utført av Niels Helledie i 1994. På nordveggen er det hengt opp et krusifiks av samme kunstner.

Skagen kirke har tre votivskip.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]