Veteranforbundet SIOPS – Skadde i internasjonale operasjoner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Veteranforbundet SIOPS – Skadde i internasjonale operasjoner
Org.formForening/lag/innretning
Org.nummer990416656
Stiftet11. september 2006[1]
LandNorge
HovedkontorOslo
Nettstedwww.siops.no

Veteranforbundet SIOPS – Skadde i internasjonale operasjoner er en norsk forening som arbeider for at veteraner med skader etter internasjonale operasjoner får et raskt og tilrettelagt behandlingstilbud, slik at de kommer tilbake i arbeid og et meningsfylt liv.

Fra 2023 er jurist og veteran Kjetil Bragstad generalsekretær i SIOPS.[2][3]

Organisasjonen har sitt utspring fra i et uformelt frivillig nettverk for skadde FN-veteraner og pårørende. Høsten 2006 ble SIOPS formalisert med vedtekter og stiftelsesmøte og tok organisasjonsnavnet Veteranforbundet SIOPS for å favne flere yrkesgrupper.

Organisasjonen har etablert et nettverk som de ønsker skal være en ressurs for alle som på en eller annen måte er berørt av problemstillinger knyttet til mentale skader som posttraumatisk stresslidelse etter slikt arbeid og å heve kunnskapen om førstehjelp for psykiske traumer.

Organisasjonen samarbeider med ulike etater og organisasjoner, pr i dag Forsvaret og spesielt deres Veteranadministrasjon, og ulike lokale enheter innen NAV og helseforetak. Organisasjonen drives utelukkende på frivillig basis, etter hvert med en betydelig realkompetanse på feltet.

SIOPS arbeider daglig med å hjelpe skadde og pårørende til å se muligheter og lærer dem å manøvrere i det eksisterende offentlige hjelpeapparat. Samtidig ønsker SIOPS å være en konstant påminner til det offentlige om det ansvar som påhviler den som velger å sende norske borgere ut i slike operasjoner. De fokuserer derfor mye på å hjelpe skadde til å få gjennomslag for økonomiske erstatningskrav, medisinsk hjelp, juridisk bistand og lignende.

SIOPS ønsker å bidra til at pårørende og fagpersoner øker sin kunnskap om den skaddes særegne utfordringer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ w2.brreg.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Engenes, Silje Olsen (18. november 2022). «For Kjetil er feltstøvler et naturlig valg av sko – men det er ikke alltid like enkelt». forsvaretsforum.no. Besøkt 16. mars 2023. 
  3. ^ Bragstad, Kjetil (24. januar 2023). «En av mine personlige bekymringer, er at fokuset på veteransaken blir mindre». forsvaretsforum.no. Besøkt 16. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]