Skålformede spenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kvinnedrakt fra vikingtiden med skålformede spenner.

Skålformede spenner, også kjent som ovale spenner, er en type smykker som er karakteristisk for yngre jernalder i Norden. De er bygget opp som en fibula med et halvrundt skall over bøylen. Formen kan minne om et skilpaddeskall, og de kalles da også tortoise-shaped broochesengelsk.

De første spennene av denne typen finnes i tidlig merovingertid, da ganske små og med glatt skall. De ble etter hvert dekorert i dyrestil, noen av de tidligste får form av et krypdyrliknende dyr. Ved overgangen til vikingtiden får spennene dekor i mer konvensjonell flatedekkende dyreornamentikk. I løpet av 900-tallet kommer de dobbeltskallede spennene, der selve spennen har glatt overflate, og et ekstra skall over med gjennombrutt dekor i sene dyrestiler.

Spennene hører sammen med datidens kvinnedrakt, serk med en fotsid overkjole festet med bånd over skuldrene. Båndene festes til forstykket av kjolen med en skålformet spenne på hver side. Midt mellom dem var det vanlig med en tredje spenne, men da av en annen type.

I Norge ble skålformede spenner blant annet produsert i Kaupangen i Skiringssal.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norgeshistorie.no, Ingunn Marit Røstad, «Hva kan smykker fortelle oss om fortidens mennesker?» Arkivert 4. desember 2017 hos Wayback Machine.. Hentet 4. des. 2017.