Sjahpur III av Persia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjahpur III av Persia
Født4. århundreRediger på Wikidata
Døddesember 388Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMonark Rediger på Wikidata
Embete
  • Emperor of Persia (Sassanid Empire) (383–388) Rediger på Wikidata
EktefelleYazdan-Friy-Shabuhr[1]
FarSjahpur II av Persia
SøskenHormizdoukt
BarnBahram IV av Persia
Yazdegird I av Persia

Sjahpur III var konge av Persia fra 383 til 388. Han var sønn til Sjahpur II og ble ført til tronen av stormennene mot hans onkel, Ardashir II og drept av dem etter et styre på fem år. Han inngikk en traktat med Theodosius den store. Han tilhørte sasanide-dynastiet som regjerte i Persia fra 224-650. Sjahpur er betraktet som er rettferdig og elsket hersker.[2]

Overenskomst med Roma[rediger | rediger kilde]

Forhandlinger mellom romerne og perserne som hadde begynt under styret til Ardasjir II endte i en avtale om gjensidig vennskap i år 384.

I henhold til denne avtalen ble Armenia delt mellom Romerriket og Persia. Således ble to to kongedømmer opprette, det ene underlagt Roma og det andre Persia. Det minste av disse, som utgjorde de vestlige distriktene, ble gitt til romerne som overlot styret til Arshak III som hadde blitt gjort til konge av Manuel Mamikonian, sønn av den ulykksalige Pap av Armenia, og sønnesønn av Arshak III, en samtidig med den romerske keiseren Julian den frafalne. Den største del av Armenia, som besto av de regioner som lengst mot øst, ble gitt til Persia som håndterte dem over til Khosrov III den lille, en kristen fra Arshakuni-dynastiet. Det fredelige forholdet som ble opprettet mellom Roma og Persia kom til å overleve i 36 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wikipedia på persisk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Iranica & Sasanian Dynasty.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ardashir II 
Konge av Persia
(383388)
Etterfølger:
 Bahram IV