Sjahpur III av Persia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sjahpur III av Persia
Coin of Shapur III, Merv mint.jpg
Født4. århundreRediger på Wikidata
Døddesember 388Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse MonarkRediger på Wikidata
Embete
  • Emperor of Persia (Sassanid Empire) (383–388) Rediger på Wikidata
Ektefelle Yazdan-Friy-Shabuhr[1]Rediger på Wikidata
FarSjahpur II av Persia
Søsken HormizdouktRediger på Wikidata
Barn Bahram IV av Persia, Yazdegird I av PersiaRediger på Wikidata

Sjahpur III var konge av Persia fra 383 til 388. Han var sønn til Sjahpur II og ble ført til tronen av stormennene mot hans onkel, Ardashir II og drept av dem etter et styre på fem år. Han inngikk en traktat med Theodosius den store. Han til hørte sasanide-dynastiet som regjerte i Persia fra 224-650. Sjahpur er betraktet som er rettferdig og elsket hersker.[2]

Overenskomst med Roma[rediger | rediger kilde]

Forhandlinger mellom romerne og perserne som hadde begynt under styret til Ardasjir II endte i en avtale om gjensidig vennskap i år 384.

I henhold til denne avtalen ble Armenia delt mellom Romerriket og Persia. Således ble to to kongedømmer opprette, det ene underlagt Roma og det andre Persia. Det minste av disse, som utgjorde de vestlige distriktene, ble gitt til romerne som overlot styret til Arshak III som hadde blitt gjort til konge av Manuel Mamikonian, sønn av den ulykksalige Pap av Armenia, og sønnesønn av Arshak III, en samtidig med den romerske keiseren Julian den frafalne. Den største del av Armenia, som besto av de regioner som lengst mot øst, ble gitt til Persia som håndterte dem over til Khosrov III den lille, en kristen fra Arshakuni-dynastiet. Det fredelige forholdet som ble opprettet mellom Roma og Persia kom til å overleve i 36 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wikipedia på persisk[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Iranica Sasanian Dynasty

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Ardashir II 
Konge av Persia
(383388)
Etterfølger:
 Bahram IV