Hopp til innhold

Sjøforsvarets vernedyktighetsmedalje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjøforsvarets vernedyktighetsmedalje
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norge
Mottakere:Personell med fullført førstegangstjeneste
Tekniske data
Utført i:Bronse
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:30
Høyde:30
Rangering
Rangering:49
Høyere:Forsvarets operasjonsmedalje

Sjøforsvarets vernedyktighetsmedalje er en av fire norske vernedyktighetsmedaljer fra Forsvaret.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen tildeles som påskjønnelse for fullført førstegangstjeneste i Sjøforsvaret av Sjef Sjøforsvaret (tidligere Generalinspektøren for Sjøforsvaret), og utdeles etter direktiv fastsatt av Sjef Sjøforsvaret. Medaljen finnes i begge målformer og heter på nynorsk «Sjøforsvarets vernedugleiksmedalje». Medaljen tildeles vernepliktig personell som har gjennomført full militær førstegangstjeneste, samt vervede og befal med militær utdanning eller tjeneste av tilsvarende lengde, og kan i alminnelighet bæres med stjerne for hver etterfølgende to repetisjonsøvelser. Det kan ikke bæres mer enn tre stjerner til samme medalje. Kvinnelig personell oppnår medaljen etter tjeneste av tilsvarende lengde.

Vernedyktighetsmedaljen knyttes til kvalifiserende tjeneste som eneste kriterium. Medaljen tildeles vernepliktige mannskaper/utskrevet befal før dimisjon ved utført førstegangstjeneste etter de til enhver tid gjeldende bestemmelser for godskriving av full militær førstegangstjeneste, herunder også mannskaper med 6 måneders tjeneste som godkjent fullført førstegangstjeneste. Som tjeneste i denne sammenheng teller også militær tjeneste ved FN-oppsetninger eller tjeneste ved fellesinstitusjoner/staber i Forsvaret og NATO.

Personell som er blitt eller blir overført til Heimevernet før de har gjennomført full førstegangstjeneste i Sjøforsvaret tildeles Heimevernets vernedyktighetsmedalje etter sammenlagt 200 dagers tjeneste i Sjøforsvaret og Heimevernet.

Vernedyktighetsmedaljen rangeres som #49, etter Forsvarets innsatsmedalje.

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Medaljen er laget i bronse. På advers bærer den Sjøforsvarets våpenskjold, som er delt i fire med to ankere og to tårn. Revers har teksten på bokmål eller nynorsk, «SJØFORSVARET – FOR FRED OG FRIHET» eller «SJØFORSVARET – FOR FRED OG FRIDOM». Medaljen er rund og har en diameter på 30 mm. Den er opphengt i et bånd i Sjøforsvarets farger, blått og hvitt. Båndet er blått, 35 mm bredt og har ti vertikale hvite striper, hver 1 mm brede. Det kan utstyres med inntil tre stjerner i gull.[1]

Stjerner[rediger | rediger kilde]

Etter tildeling av Vernedyktighetsmedaljen, tillates den båret med en stjerne for hver etterfølgende to repetisjonsøvelser, maksimalt tre stjerner. Det skal nyttes stjerner av fastsatt type til den enkelte forsvargrens medalje.

Stadig tjenestegjørende personell, dvs. militært personell med yrkes- og kontraktsstatus, kan også tildeles en stjerne for hver sammenlagte 4-års tjenesteperiode, etter tildeling av medaljen uansett hvilken avdeling tjenesten er ved. Opptjening av tid for tildeling av stjerner under frivillig tjeneste etter plikttjenesten er underlagt de samme regler som for stadig tjenestegjørende personell.

Befal og menige kan også tildeles en stjerne for FN-tjeneste av minimum 6 måneders varighet. Kvinnelig reservepersonell tildeles stjerner etter gjennomført tjeneste tilsvarende fullstendig førstegangstjeneste i forsvarsgren. Stjernene tildeles etter 5, 10 og 15 gjennomførte årlige øvelser/årlig tjenesteplikt.

Sjøforsvarets vernedyktighetsmedaljes båndstriper

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forsvarets medaljar». Forsvaret (norsk nynorsk). Besøkt 24. august 2022. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • John Monn: «Vernedyktighetsmedaljen. Del 1», Forsvarets Forum, nr. 9, 1995
  • John Monn: «Vernedyktighetsmedaljen. Del 2», Forsvarets Forum, nr. 10, 1995

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata