Siziwang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De fire fyrster, skulptur i Wulunhua
Siziwangs beliggenhet (nr. 11) i byprefekturet Ulanqab

Siziwang (kinesisk: 四子王旗, pinyin:: Sìzǐwáng Qí) er et banner (fylke) i byprefekturet Ulanqab i den autonome region Indre Mongolia i Folkerepublikken Kina.

Det har et areal på 24 016 km² og teller 200 000 innbyggere (2004).

Navnet[rediger | rediger kilde]

Siziwang betyr «fire fyrster». Det skyldes fire mongolske brødre, Sengge (僧格), Suonuobu (索諾布), Emubu (鄂木布) og Yi'erzhamu (伊爾扎木), som nedstammet fra Hasar, en av brødrene til Djengis Khan. De anførte sin mongolske stamme da den assisterte mandsjuenes erobring av Ming-Kina tidlig på 1600-tallet. Dom takk gjorde Qing-hoffet Emubu til Duoluo-kommanderiets fyrste (多羅郡王) i 1649 og lot stammen bosette seg i det som i dag er Siziwangbanneret. Tittelen var arvelig og vedvarte gjennom 14 generasjoner helt til det kinesiske kommunistiske parti i 1949 avskaffet alle arvelige titler i Indre Mongolia. Den siste fyrsten, Sudanamuchaogeji (蘇達那木朝格吉), døde som vanlig borger i 1957.

I 2003 ble det i bannerhovedstaden Wulunhua avduket en skulptur med de fire fyrstene.

Landingsområde i det kinesiske romprogram[rediger | rediger kilde]

Omkring 60 km (37 mi) nord for Wulanhua er et beiteområde kalt Amugulang i Honggor sum (kommune). Dette er det kinesiske romprograms primære landingsområde for bemannede romkapsler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]