Siri Kvalheim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siri Kvalheim
FødtSiri Elisabeth Kvalheim
1960Rediger på Wikidata
Død2018Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseAktivist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Siri Kvalheim (1960–2018) har vært en av de mest sentrale og synlige aktivistene i Oslo gjennom mange år, som har deltatt i viktig informasjonsarbeid og arrangert flere demonstrasjoner [1]. Hun satt i ledergruppen til «Metropol», som var DNF-48s utested. Etter hvert fikk hun også en sentral rolle i arbeidet med partnerskapsloven [1]. Aktivisten Siri Kvalheim ledet Oslo-avdelingen til DNF-48, og etter hvert også LHH i mange år. I tillegg til dette sto hun også bak flere andre tiltak, som blant annet håndballlaget Afrodite og korpset Fri Utblåsning.[2] Kvalheim arrangerte også en europeisk håndball-cup for lesbiske kalt Euro-Fun-cup.

Utdrag fra livsminneintervju med Kvalheim av Skeivt arkiv.

Siri Kvalheim vokste opp i Bergen, og kom ut som lesbisk tidlig på 1980-tallet da hun gikk på folkehøgskole. Etter hvert flyttet hun til Oslo der hun ble en aktiv del av det skeive miljøet.

I Rune Wikstøls bok Det skeive mangfald: eit blikk på Homo-Noreg (1993) blir Siri Kvalheim beskrevet som ei høyreist og vakker kvinne «med rullingspakka i skjortelomma»[3]. Der fortelles det også at det ikke fantes mange aktiviteter for homofile på denne tiden som Siri Kvalheim ikke hadde vært med på å organisere. I 1987 og 1988 var Siri leder for Homodagene.[3] Boken inneholder blant annet dette sitatet av Kvalheim: «Å vere lesbisk er den mest attraktive livsforma eg kan tenkje meg. I mange høve trur eg vi lever eit rikare og vidare liv enn mange heteroseksuelle, men ikkje alltid lettare».[3]

I januar 2018 møtte skeivt arkiv Siri Kvalheim for et livsminneintervju. I intervjuet med Skeivt Arkiv forteller Siri om motstanden det skeive miljøet møtte, særlig fra religiøst hold.[1] Hele intervjuet kan man se som en del av Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen. Samlingene er tilgjengelige for forskere, studenter, presse, forlag og andre i HF-bygget på Sydnesplassen 7.[4] I klippet forteller Siri Kvalheim historien om hvordan Kim Friele outet henne under et åpent møte om homofili på lærerskolen i Elverum.[1] Hun forteller også at hun mottok flere drapstrusler i forbindelse med hennes arbeid knyttet til partnerskapsloven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Siri Kvalheim (1960-2018)». Skeivt arkiv. 29. januar 2018. Besøkt 20. april 2022. 
  2. ^ «Arkivportalen». www.arkivportalen.no. Besøkt 20. april 2022. 
  3. ^ a b c Wikstøl, Rune (1993). Det skeive mangfald : eit blikk på homo-Noreg. Oslo: Norske samlaget. ISBN 82-521-4100-5. OCLC 32469883. 
  4. ^ «Universitetsbibliotekets spesialsamlinger». Universitetet i Bergen. Besøkt 20. april 2022.