Siri Broch Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Siri Broch Johansen
Foto: Liv Wenger
Født9. mars 1967[1][1]Rediger på Wikidata (57 år)
Nesseby
BeskjeftigelseSkribent, låtskriver, redaktør, lyriker, filolog, stemmeskuespiller (MummimammaRediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSamerådets litteraturpris 2012 for boka Sárá beaivegirji
Samerådets litteraturpris 2016 for boka Mun lean čuoigi

Juho-Sire eller Siri Broch Johansen (født 9. mars 1967) er en samisk forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider fra Tana kommune i Finnmark.

Johansen har pedagogisk, samiskfaglig og kunstfaglig utdannelse. Hun debuterte som dramatiker i 2009 med stykket "Eatnanspáppastallan". Hun har også turnert med oversettelser/gjendiktninger av en rekke av Leonard Cohens sanger på nordsamisk.

I 2011 produserte hun cabareten "Samenes aften / odne lea du vuorru", som var et samarbeid med Sara Margrethe Oskal og Stamen Stanchev. I 2013 produserte hun musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka, som handler om hvordan livet i en selvstendig samisk republikk kunne vært. Forestillingen var et nordisk prosjekt gjennomført i samarbeid med Oula Guttorm, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Anders Rimpi og Sara Margrethe Oskal.

Høsten 2014 viste Beaivváš Sámi Našunálateáhter stykket Gurut guvlui Heahtás, skrevet av Johansen. Samtidig ga Johansen ut ungdomsromanen, Jeg er en skiløper. I 2015 ga Johansen ut den første biografien om den samiske pioneren Elsa Laula Renberg. Den ble også gitt ut på svensk i 2015, og på nordsamisk i 2017, i en forenkla versjon for ungdom.

I 2016 skreiv Johansen stykket "MariAmira - fortellinger om flukt" for Den Unge Scene. Stykket ble satt opp av fem ungdomsteatre over hele landet i forbindelse med DUS 2017, blant dem VKII drama ved Kongsbakken videregående skole, som hadde deltatt i starten av tekstarbeidet.

Johansens MA-prosjekt, Sabmie Ovttastuvvon Siiddat, turnerte over hele nord-Norge og til utvalgte steder på finsk side i årene 2018-19[2]. Der holdt hun samlesninger hvor de frammøtte deltok i å lese fram sceneteksten. I 2023 kom det ut ei bok om dette prosjektet, som legger til rette for samlesning av teksten.

I 2018 skreiv Johansen teksten til den overgripende fiksjonen Márkomeanu 2118, som hele den samiske festivalen Márkomeannu 2018 ble arrangert som[3].

I 2019 ferdigstilte Johansen sceneteksten Håndtak, som handler om psykisk vold i et intimt forhold i en samisk randsone. Stykket hadde en arbeidsvisning under Vårscenefest 2019 med Mette Brantzeg som regissør. Stykket ble satt opp i samarbeid med Hålogaland teater i 2023, og teksten ble nominert til Ibsenprisen 2023.

I 2020 gav hun ut debatt- og essayboka Brev til kommisjonen. Den er også gitt ut på nordsamisk, med tittelen Reivvet kommišuvdnii.

Juho-Sire har blitt tildelt Samerådets litteraturpris to ganger, i 2012 og 2016. Tildelingene er gitt til den samiske utgaven av de to ungdomsromanene Saras dagbok og Jeg er en skiløper[4].

Juho-Sire spiller rollen som Mummimamma i Gutsy animations dubbing av to sesonger Mummiepisoder til nordsamisk, som ble utført i samarbeid med YLE Sápmi i 2020 og 2023. Etter dette har hun blitt fast innleser av bøker for NLB, Norsk Lydbok- og Blindeskriftbibliotek.

I 2021 Jobba Juho-Sire fram en versjon av satiren Suoma beallái, som undersøker livet i Tanadalen når den koloniale riksgrensa er avstengt av smittevernhensyn. Stykket hadde en arbeidsvisning i Ohcejohka juli 2021. Medvirkende: Sara Margrethe Oskal, Áilu Valle og Eila Ballovara Varsi.

24.november 2022 hadde stykket Eadnemáddu premiere på Det Norske Teatret, i en samproduksjon mellom Johansen og DNT. Hovedrolleinnehaver er Sara Margrethe Oskal, og regissør er Pia Maria Roll.

Stykket Per Hansen har urpremiere på Riksteatret 3.oktober 2024, og turnepremiere i Vadsø 12.oktober. Stykket vises deretter over hele landet.

Juho-Sire var medlem i kulturrådets fagutvalg for scenekunst i 2020-21. I 2022-25 leder hun fagutvalget for teater, og fra 2024 er hun rådsmedlem.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]