Siri Broch Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siri Broch Johansen
Siri Broch Johansen.jpg
Siri Broch Johansen
Født9. mars 1967 (54 år)
Unjárga
Beskjeftigelse Skribent, låtskriver, utgiver, lyriker, filolog, stemmeskuespiller
Nasjonalitet Samisk
OffentligSamerådets litteraturpris 2012 for boka Sárá beaivegirji
Samerådets litteraturpris 2016 for boka Mun lean čuoigi
Off. nettstedsiribrochjohansen.no 

Juho-Sire eller Siri Broch Johansen (født 9. mars 1967) er en samisk forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider fra Tana kommune i Finnmark.

Johansen har pedagogisk, samiskfaglig og kunstfaglig utdannelse. Hun har blant annet arbeidet på de samiske språksentrene i Kåfjord i Troms og i Tana i Finnmark. Hun debuterte som dramatiker i 2009 med stykket "Eatnanspáppastallan". Hun har også oversatt/gjendiktet en rekke av Leonard Cohens sanger til nordsamisk, som hun har framført i samarbeid med fiolinist Inkeri Laitinen, pianist Stamen Stanchev og forskjellige andre samarbeidspartnere, blant annet Scene Finnmark. I 2011 produserte hun cabareten "Samenes aften / odne lea du vuorru".

I 2013 produserte hun musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka, som handler om hvordan livet i en selvstendig samisk republikk kunne vært. Forestillingen var et nordisk prosjekt gjennomført i samarbeid med Oula Guttorm, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Anders Rimpi og Sara Margrethe Oskal.

Høsten 2014 viste Beaivváš Sámi Našunálateáhter stykket Gurut guvlui Heahtás, skrevet av Johansen. Samtidig ga Johansen ut ungdomsromanen, Jeg er en skiløper. I 2015 ga Johansen ut den første biografien om den samiske pioneren Elsa Laula Renberg. Den ble også gitt ut på svensk i 2015, og på nordsamisk i 2017, i en forenkla versjon for ungdom.

Johansens MA-prosjekt, Sabmie Ovttastuvvon Siiddat, turnerte over hele nord-Norge og til utvalgte steder på finsk side i årene 2018-19[1].

I 2018 skreiv Johansen teksten til den overgripende fiksjonen Márkomeanu 2118, som hele den samiske festivalen Márkomeannu 2018 ble arrangert som[2]. I 2020 gav hun ut debatt- og essayboka Brev til kommisjonen. Den er også gitt ut på nordsamisk, med tittelen Reivvet kommišuvdnii.

Juho-Sire har blitt tildelt Samerådets litteraturpris to ganger, i 2012 og 2016. Tildelingene er gitt til den samiske utgaven av de to ungdomsromanene Saras dagbok og Jeg er en skiløper[3].

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]