Siri Broch Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siri Broch Johansen
Siri Broch Johansen.jpg
Siri Broch Johansen
Født9. mars 1967 (55 år)
Unjárga
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent, låtskriver, redaktør, lyriker, filolog, stemmeskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Samisk
OffentligSamerådets litteraturpris 2012 for boka Sárá beaivegirji
Samerådets litteraturpris 2016 for boka Mun lean čuoigi
Off. nettstedsiribrochjohansen.no 

Juho-Sire eller Siri Broch Johansen (født 9. mars 1967) er en samisk forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider fra Tana kommune i Finnmark.

Johansen har pedagogisk, samiskfaglig og kunstfaglig utdannelse. Hun debuterte som dramatiker i 2009 med stykket "Eatnanspáppastallan". Hun har også turnert med oversettelser/gjendiktninger av en rekke av Leonard Cohens sanger på nordsamisk.

I 2011 produserte hun cabareten "Samenes aften / odne lea du vuorru", som var et samarbeid med Sara Margrethe Oskal og Stamen Stanchev. I 2013 produserte hun musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka, som handler om hvordan livet i en selvstendig samisk republikk kunne vært. Forestillingen var et nordisk prosjekt gjennomført i samarbeid med Oula Guttorm, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Anders Rimpi og Sara Margrethe Oskal.

Høsten 2014 viste Beaivváš Sámi Našunálateáhter stykket Gurut guvlui Heahtás, skrevet av Johansen. Samtidig ga Johansen ut ungdomsromanen, Jeg er en skiløper. I 2015 ga Johansen ut den første biografien om den samiske pioneren Elsa Laula Renberg. Den ble også gitt ut på svensk i 2015, og på nordsamisk i 2017, i en forenkla versjon for ungdom.

I 2016 skreiv Johansen stykket "MariAmira - fortellinger om flukt" for Den Unge Scene. Stykket ble satt opp av fem ungdomsteatre over hele landet i forbindelse med DUS 2017, blant dem VKII drama ved Kongsbakken videregående skole, som hadde deltatt i starten av tekstarbeidet.

Johansens MA-prosjekt, Sabmie Ovttastuvvon Siiddat, turnerte over hele nord-Norge og til utvalgte steder på finsk side i årene 2018-19[1]. Der holdt hun samlesninger, hvor de frammøtte deltok i å lese fram sceneteksten. I 2022 kommer det ut ei bok om dette prosjektet, som legger til rette for samlesning av teksten.

I 2018 skreiv Johansen teksten til den overgripende fiksjonen Márkomeanu 2118, som hele den samiske festivalen Márkomeannu 2018 ble arrangert som[2].

I 2019 ferdigstilte Johansen sceneteksten Håndtak, som handler om psykisk vold i et intimt forhold i en samisk randsone. Stykket hadde en arbeidsvisning under Vårscenefest 2019 med Mette Brantzeg som regissør. Stykket skal settes opp i 2023.

I 2020 gav hun ut debatt- og essayboka Brev til kommisjonen. Den er også gitt ut på nordsamisk, med tittelen Reivvet kommišuvdnii.

Juho-Sire har blitt tildelt Samerådets litteraturpris to ganger, i 2012 og 2016. Tildelingene er gitt til den samiske utgaven av de to ungdomsromanene Saras dagbok og Jeg er en skiløper[3].

Juho-Sire spiller rollen som Mummimamma i Gutsy animations dubbing av en sesong Mummiepisoder til nordsamisk, som ble utført i samarbeid med YLE Sápmi i 2020. Etter dette har hun blitt fast innleser av bøker for NLB, Norsk Lydbok- og Blindeskriftbibliotek.

I 2021 Jobba Juho-Sire fram en versjon av satiren Suoma beallái, som undersøker livet i Tanadalen når den koloniale riksgrensa er avstengt av smittevernhensyn. Stykket hadde en arbeidsvisning i Ohcejohka juli 2021. Medvirkende: Sara Margrethe Oskal, Áilu Valle og Eila Ballovara Varsi.

24.november 2022 har stykket Eadnemáddu premiere på Det Norske Teatret, i en samproduksjon mellom Johansen og DNT. Hovedrolleinnehaver er Sara Margrethe Oskal, og regissør er Pia Maria Roll.

Juho-Sire var medlem i kulturrådets fagutvalg for scenekunst i 2020-21. I 2022-23 leder hun fagutvalget for teater.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]