Siri Broch Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siri Broch Johansen
Siri Broch Johansen.jpg
Siri Broch Johansen
Født9. mars 1967 (53 år)
Unjárga
Beskjeftigelse Skribent, låtskriver, redaktør, lyriker, filolog, stemmeskuespiller
Nasjonalitet Samisk
OffentligSamerådets litteraturpris 2012 for boka Sárá beaivegirji
Samerådets litteraturpris 2016 for boka Mun lean čuoigi

Siri Broch Johansen (født 9. mars 1967) er en samisk forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider fra Tana kommune i Finnmark.

Broch Johansen har pedagogisk og samiskfaglig utdannelse. Hun har blant annet arbeidet på de samiske språksentrene i Kåfjord i Troms og i Tana i Finnmark. Hun debuterte som dramatiker i 2009 med stykket "Eatnanspáppastallan". Hun har også oversatt/gjendiktet en rekke av Leonard Cohens sanger til nordsamisk, som hun har framført i samarbeid med fiolinist Inkeri Laitinen og forskjellige andre samarbeidspartnere, blant annet Scene Finnmark. I 2011 produserte hun cabareten "Samenes aften / odne lea du vuorru".

I 2013 produserte hun musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka, som handler om hvordan livet i en selvstendig samisk republikk kunne vært. Forestillingen var et nordisk prosjekt gjennomført i samarbeid med Oula Guttorm, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Anders Rimpi og Sara Margrethe Oskal.

Høsten 2014 viste Beaivváš Sámi Našunálateáhter stykket Gurut guvlui Heahtás, som er skrevet av Johansen. Samtidig ga Johansen ut ungdomsromanen, Jeg er en skiløper. I 2015 ga Johansen ut den første biografien om den samiske pioneren Elsa Laula Renberg. Den ble også gitt ut på svensk i 2015.

Johansen har MA Teater med fordypning i scenetekst fra Kunsthøgskolen i Oslo i perioden 2017.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisielt nettsted Redigér på wikidata