Siri Broch Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siri Broch Johansen
Siri Broch Johansen.jpg
Siri Broch Johansen
Født9. mars 1967 (52 år)
Beskjeftigelse Skribent, låtskriver, redaktør, lyriker
Nasjonalitet Samisk
OffentligSamerådets litteraturpris 2012 for boka Sárá beaivegirji
Samerådets litteraturpris 2016 for boka Mun lean čuoigi

Siri Broch Johansen (født 9. mars 1967) er en samisk forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider fra Tana kommune i Finnmark. Hun jobber selvstendig som forfatter, oversetter/språkvasker og sanger/skuespiller/produsent. Hun tar også undervisningsoppdrag.

Hun har pedagogisk og samiskfaglig utdannelse og har lang erfaring fra arbeid med nordsamisk. Hun har blant annet arbeidet på de samiske språksentrene i Kåfjord i Troms og i Tana i Finnmark, hvor hun bor nå. Hun debuterte som dramatiker i 2009 med stykket "Eatnanspáppastallan", som blant annet ble vist på nordisk barneteaterfestival på Færøyene juli 2009. Hun har også oversatt/gjendiktet en rekke av Leonard Cohens sanger til nordsamisk, som hun framfører i samarbeid med fiolinist Inkeri Laitinen og forskjellige andre samarbeidspartnere, blant annet Scene Finnmark. I 2011 produserte hun cabareten "Samenes aften / odne lea du vuorru". Denne har hun skrevet selv, og hun fremfører også tekstene selv i sang og stand up-lignende sketsjer. Stamen Stantchev er musiker, og Sara Margrethe Oskal har regissert forestillingen.

I 2013 produserte hun musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka, som handler om hvordan livet i en selvstendig samisk republikk kunne vært. Forestillingen var et nordisk prosjekt gjennomført i samarbeid med Oula Guttorm, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Anders Rimpi og Sara Margrethe Oskal. Forestillingen turnerte i det samiskspråklige området på nordkalotten.

Høsten 2014 viste Beaivváš Sámi Našunálateáhter stykket Gurut guvlui Heahtás, som er skrevet av Johansen. Stykket ble tatt godt imot av både publikum og kritikere, og spilte for fulle hus over hele Nordkalotten. Samtidig ga Johansen ut sin andre ungdomsroman, Jeg er en skiløper. I februar 2015 ga Johansen ut den første biografien om den samiske pioneren Elsa Laula Renberg. Den ble gitt ut på svensk juli 2015.

Johansen har MA Teater med fordypning i scenetekst fra Kunsthøgskolen i Oslo i perioden 2017. I Masterprosjektet SOS Dobrie undersøker hun hva dekoloniserende samisk teater er, og hun jobber videre med å utvikle en metodikk for dette.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisielt nettstedRedigere på wikidata