Siri Broch Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Siri Broch Johansen
Siri Broch Johansen.jpg
Siri Broch Johansen
Født9. mars 1967 (53 år)
Unjárga
Beskjeftigelse Skribent, låtskriver, redaktør, lyriker, filolog, stemmeskuespiller
Nasjonalitet Samisk
OffentligSamerådets litteraturpris 2012 for boka Sárá beaivegirji
Samerådets litteraturpris 2016 for boka Mun lean čuoigi

Juho-Sire / Siri Broch Johansen (født 9. mars 1967) er en samisk forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider fra Tana kommune i Finnmark.

Johansen har pedagogisk, samiskfaglig og kunstfaglig utdannelse. Hun har blant annet arbeidet på de samiske språksentrene i Kåfjord i Troms og i Tana i Finnmark. Hun debuterte som dramatiker i 2009 med stykket "Eatnanspáppastallan". Hun har også oversatt/gjendiktet en rekke av Leonard Cohens sanger til nordsamisk, som hun har framført i samarbeid med fiolinist Inkeri Laitinen, pianist Stamen Stanchev og forskjellige andre samarbeidspartnere, blant annet Scene Finnmark. I 2011 produserte hun cabareten "Samenes aften / odne lea du vuorru".

I 2013 produserte hun musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka, som handler om hvordan livet i en selvstendig samisk republikk kunne vært. Forestillingen var et nordisk prosjekt gjennomført i samarbeid med Oula Guttorm, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Anders Rimpi og Sara Margrethe Oskal.

Høsten 2014 viste Beaivváš Sámi Našunálateáhter stykket Gurut guvlui Heahtás, som er skrevet av Johansen. Samtidig ga Johansen ut ungdomsromanen, Jeg er en skiløper. I 2015 ga Johansen ut den første biografien om den samiske pioneren Elsa Laula Renberg. Den ble også gitt ut på svensk i 2015, og på nordsamisk i 2017, i en forenkla versjon for ungdom.

I 2016 skreiv Johansen stykket MariAmira - fortellinger om mennesker på flukt, for Den Unge Scene. Stykket ble satt opp av fem ungdomsteatre over hele landet i forbindelse med DUS 2017, blant dem VKII drama ved Kongsbakken videregående skole, som hadde deltatt i starten av tekstarbeidet.

Johansens MA-prosjekt, Sabmie Ovttastuvvon Siiddat, et medlesningsprosjekt som er et forsøk på å skape dekoloniserende teater, turnerte over hele nord-Norge og til utvalgte steder på finsk side i årene 2018-19.

I 2018 skreiv Johansen teksten til den overgripende fiksjonen Márkomeanu 2118, som hele den samiske festivalen Márkomeannu 2018 ble arrangert som.

I 2019 ferdigstilte Johansen sceneteksten Håndtak, som handler om psykisk vold i et intimt forhold i en samisk randsone. Stykket hadde en arbeidsvisning under Vårscenefest 2019 med Mette Brantzeg som regissør.

I 2020 har Johansen gitt ut debatt/essayboka Brev til kommisjonen. Den er også gitt ut på nordsamisk, da med titelen Reivvet kommišuvdnii. I tillegg jobber hun med flere scenetekstprosjekter, det største har arbeidstittel Jeg kommer over fjellet, og handler om voldtekt. Tekstutviklinga foregår i samarbeid med blant annet Dramatikkens hus, i forprosjekt finansiert av Kulturrådet.

Johansen har MA Teater med fordypning i scenetekst fra Kunsthøgskolen i Oslo i perioden 2017.

Juho-Sire har blitt tildelt Samerådets litteraturpris to ganger, i 2012 og 2016. Tildelingene er gitt til den samiske utgaven av de to ungdomsromanene Saras dagbok og Jeg er en skiløper.

Johansen bruker sitt norske navn og det samiske navnet Juho-Sire sidestilt.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]