Sirhan Sirhan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sirhan Sirhan på et politiportrett fra 23. mai 1969

Sirhan Bishara Sirhan, (født 19. mars 1944 i Jerusalem i det daværende Palestinamandatet) er kjent for å ha blitt dømt for drapet på Robert Kennedy den 5. juni 1968.

Sirhan flyttet til USA som 12-åring og kom fra en familie tilknyttet den maronittiske kirke. Etter at han ble voksen konverterte han flere ganger, blant annet til baptistene og syvendedagsadventistene. Familien bodde først i New York, men han har hovedsakelig bodd i California, hvor han fikk sin skolegang i Pasadena i Los Angeles. Han arbeidet fra 1965 i stallen til Santa Anita Race Track i Arcadia i California.

Etter drapet på Robert Kennedy ble han først dømt til døden i gasskammer, men straffen ble i 1972 omgjort til livsvarig fengsel etter at delstaten California avskaffet dødsstraff. Han hevder at han er uskyldig og et offer for hjernevask av CIA. Han ble dømt av dommeren Buck Compton, en krigshelt fra andre verdenskrig.

Han ble sendt til San Quentin State Prison i mai 1969, og ble senere overført til Corcoran State Prison, som ligger knapt 300 km mil nordvest for Los Angeles.

Han kan søke om benådning hvert femte år, siste gang i 2011, men også denne søknaden ble avslått. Dette var 14. gang en slik søknad fra Sirhan ble avslått. Begrunnelsen var at han ikke skjønner rekkevidden av sine handlinger.