Sippenhaft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En familie i fengsel

Sippenhaft eller Sippenhaftung er tysk for omtrent «slektningansvar» eller «slektningheftelse» og er en betegnelse på en form for kollektiv straff der slektninger av en person blir straffet for dennes handlinger. Det juridiske prinsippet har røtter i bl.a. eldre germansk rett, herunder eldre norsk/nordisk rett, og ble i tidligere tider praktisert i store deler av Europa på forskjellig vis. Lignende prinsipper fantes også i andre kulturer.[1]

I moderne tid er Sippenhaft-lignende avstraffelsesmetoder bare brukt i totalitære stater, bl.a. i Nord-Korea, der familiene til personer som har gjort noe galt i regimets øyne ofte blir sendt på straffarbeid eller «forsvinner». Også Israel benytter seg av en variant av denne praksisen, blant annet ved at de river hjemstedt til palestinere som har utført terrorhandlinger. Under Den store terroren i Sovjetunionen ble mange arrestert og henrettet eller sendt til leirer fordi de var «slektninger av folkefiender», og Sippenhaft var praktisert i mange kommunistiske land på ulike tidspunkter. NKVD-ordre nr. 00486 om «familiemedlemmer av forrædere av moderlandet», utstedt av Nikolaj Jezjov, bestemte at ektefeller og barn av «folkefiender» skulle straffes med langvarige GULag-opphold eller andre fengselslignende institusjoner. Soldater i Den røde armé ble ofte fortalt at familiene deres ville bli drept om de overga seg. Sippenhaft-lover ble introdusert i det nasjonalsosialistiske Tyskland etter 20. juli-attentatet, med middelalderens rettsprinsipper som forbilde, og brukt mot slektninger av deltagerne i statskuppforsøket. Lovene ble innført spesielt med tanke på Claus von Stauffenbergs familie.[2] Sippenhaft ble også praktisert i det kommunistiske DDR, bl.a. i form av fengselsstraff e.l. for slektninger av personer som hadde begått «politiske forbrytelser». Straffemetodene kunne også bestå i bortadoptering av barn, og i DDR utviklet det seg et finurlig system der barn av regimekritikere ble nektet utdannelse, fikk dårlige jobber osv. I europeisk sammenheng forsvant Sippenhaft i hovedsak med kommunismens sammenbrudd i 1989. I Japan ble avstraffelse av slektninger praktisert til midten av 1800-tallet. I Folkerepublikken Kina var avstraffelse av slektninger særlig utbredt under kulturrevolusjonen.

Selv om Haft også betyr fengsel, er det her brukt i en bredere betydning om enhver form for straff, en «heftelse».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pine, Lisa (1. juni 2013). «Family Punishment in Nazi Germany: Sippenhaft, Terror and Myth». German History. 2 (engelsk). 31: 272–273. ISSN 0266-3554. doi:10.1093/gerhis/ghs131. Besøkt 10. juni 2019. 
  2. ^ Fest, Joachim (1996). Plotting Hitler's Death. New York: Henry Holt. s. 303. ISBN 0080504213.