Ribbemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Siona lineata»)
Ribbemåler
ribbemåler, hunn som legger egg
Nomenklatur
Siona lineata
(Scopoli, 1763)
Populærnavn
ribbemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEgentlige målere
SlektSiona
Økologi
Habitat: blomsterenger
Utbredelse: Europa

Ribbemåler (Siona lineata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne meget karakteristiske arten er hvit med svarte vingeårer. Den er en truet art i mye av Europa, men er relativt vanlig på det sørlige Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 35 – 40 mm), slank, snøhvit måler. Antennene er svarte, kroppen kledt med hvite hår. Vingene er forholdsvis tynt skjellkledte og noe gjennomsiktige. Vingeårene er mørke, på undersiden har vingene et mørkt tverrbånd, ellers er den helt hvit. Den kan ved første øyekast ligne på dagsommerfuglen rapssommerfugl (Pieris napi), men skilles lett fra denne ved at den har trådformede antenner og hviler med vingene lagt flatt.

Larven er lang og tynn, glatt, lysgrå med små, svarte prikker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Ribbemåleren lever på blomsterenger der de voksne sommerfuglene flyr om dagen i mai – juli. En lang rekke planter oppgis som mulige vertsplanter for larvene, både urter, busker og gress. En ofte sitert vertsplante er bergmynte (Origanum vulgare). Ribbemåleren er en sterkt truet art mange steder i Europa og overlever bare på noen ganske få lokaliteter, men den synes å være vanligere i Skandinavia.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Ribbemåleren forekommer spredt over det meste av Europa. I Norge finnes den på Sør-Østlandet vestover til Telemark.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]