Simon Rodia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Simon Rodia
Født12. februar 1879Rediger på Wikidata
SerinoRediger på Wikidata
Død16. juli 1965 (86 år)
MartinezRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Arkitekt, ingeniør, kunstner, billedhuggerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Italia (19461965), USA, Kongedømmet Italia (18791946)Rediger på Wikidata
Simon Rodia's Watts Towers.

Sabato «Simon» (eller «Sam» blant vennene hans) Rodia (født 1879 nær Napoli, død 16. juli 1965) var en arkitekt som kom som italiensk immigrant til USA og som tilbrakte mesteparten av sitt voksne liv i Los Angeles, California. Rodia bodde i Watts et distrikt i Los Angeles hvor han var med på å bygge det berømte Watts Towers.

Rodia emigrerte til USA 15 år gammel og bodde med sin bror i Pennsylvania. Broren døde kort etter i en gruveulykke og Rodia flyttet så til vestkysten. Han bodde i Seattle, hvor han giftet seg og fikk tre barn, og flyttet etter hvert til Oakland og Long Beach. Han slo seg ned i Watts tidlig på 1920-tallet, hvor han begynte å bygge tårn.[1]

Rodia begynte på tårene i 1921 og fullførte dem i 1954. Etter å ha fullført tårene, flyttet Rodia til Martinez, California hvor han bodde til sin død i 1965;[1] det er en generell oppfatning at han aldri så tårnene igjen etter at han forlot Watts. He flyttet på grunn av uenigheter med naboene når det gjaldt vandalismen av tårnene.

Påstandene om Rodias etternavn var "Rodella" eller "Rodilla," eller at fornavnet var "Sabatino", heller enn Sabato, knytter det seg ikke stor tiltro til, og er sannsynligvis feilstavinger. Det er stilt spørsmål med om han generelt ble kalt "Simon" eller ikke mens han levde.

Et fotografi av Simon Rodia er med på coveret av Beatles sitt album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, sluppet i 1967. Simon Rodia High School i Watts kalt opp etter ham.

Ifølge anmelderen Robert Koehler i Variety, er dokumentarfilmen I Build the Tower «den mest komplette bildefortellingen om den selvlærte arkitekten Simon Rodia og hans mesterverk».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Big Orange landmerker -- No. 15 – Tårn av Simon Rodia.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]