Simon Mann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Simon Mann
Simon Mann foto.jpg
FødtSimon Francis Mann
26. juni 1952 (67 år)
Aldershot
Far George Mann
Mor Margaret Hildegarde Clark
Barn Peter George Mann, Jack Mann, Sophie Mann
Utdannet ved Eton College, Royal Military Academy Sandhurst
Beskjeftigelse Leiesoldat, offiser (–1985)
Nasjonalitet Storbritannia, Sør-Afrika

Simon Mann (født 26. juni 1952 i Aldershot i England) er en britisk-sørafrikansk sikkerhetsekspert, leiesoldat og tidligere offiser i den britiske hæren. Han har vært leder for sikkerhetsfirmaene Executive Outcomes og Sandline International. Mann ble i 2008 utlevert fra Zimbabwe og dømt til over 34 års fengsel i Ekvatorial-Guinea – som skal sones i det beryktede Black Beach-fengselet – for sin rolle i et påstått forsøk på å avsette president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo i 2004. Mann ble høsten 2009 løslatt fra Black Beach-fengselet ved benåding.

Karrière[rediger | rediger kilde]

Mann var sønn av velhavende foreldre, gikk på Eton College og studerte ved Royal Military Academy Sandhurst. Han tjenestegjorde i Scots Guards og Special Air Service, og var stasjonert på Kypros, i Tyskland, Norge og Nord-Irland, før han sluttet som offiser i 1985. Han fortsatte imidlertid som reserveoffiser og tjenestegjorde i Gulfkrigen.

Fra 1985 arbeidet han innen datasikkerhet, men etter Golfkrigen ble han knyttet til oljeindustrien, og spilte en viktig rolle i etableringen av Sandline International, som i begynnelsen hovedsakelig var aktivt i Angola og Sierra Leone.

Kuppforsøk i Ekvatorial-Guinea[rediger | rediger kilde]

7. mars 2004 ble Mann og 69 leiesoldater arrestert i Harare, etter at deres Boeing 727 ble stormet under en mellomlanding. Under landingen skulle de laste våpen. Mann hevdet at våpnene skulle brukes til å beskytte diamantgruver i Kongo. Han ble likevel dømt til syv års fengsel i Zimbabwe for å ha kjøpt våpen for å gjennomføre et statskupp i Ekvatorial-Guinea. Straffen ble senere redusert til fire år. Etter å ha sonet straffen ble Mann imidlertid utlevert til Ekvatorial-Guinea den 30. januar 2008. President Obiang uttalte at han ville benåde Mann dersom han tilstod alt og navnga alle bakmennene. Denne benådningen skjedde imidlertid ikke. I stedet ble Mann dømt til 34 år og fire måneders fengsel, som etter alt å dømme skal sones i Black Beach-fengselet, som er kjent for vanskjøtsel og mishandling av fanger. Ifølge Mann hadde Mark Thatcher og den britiske millionæren Eli Calil finansiert kuppforsøket, mens den libanesiskfødte opposisjonspolitikeren Severo Moto skulle overta makten i landet. Han hevdet også at Sør-Afrika og Spania hadde samtykket i kuppforsøket.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]