Hopp til innhold

Simon (bibelsk person)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Simeon og Levi dreper sikemittene.

Simon (hebraisk: שִׁמְעוֹן, Shim'on) er i henhold til Første Mosebok i Den hebraiske Bibelen (som også er Det gamle testamente den nest eldste sønnen til Jakob og Lea. Bibelen forteller at Simeon og Levi drepte kanaanittene Sikem og Hamor på grunn av det som hadde skjedd med deres søster Dina. Deres far fordømte dem imidlertid for det. Da brødrene hadde vært i Egypt første gang for å kjøpe korn og hadde truffet Josef, ble Simeon holdt igjen som slave til de kom tilbake.

I henholdt til skriften er Simeon også grunnlegger av den israelittiske stammen Simeon. Imidlertid betrakter en del bibelforskere dette som en retrospektiv eponymisk metafor som gir en årsak for å knytte denne stammen til de andre stammene i det israelittiske forbundet.[1] Med Lea som en matriark anser bibelforskerne at forfatterne av bibelteksten trodde at Simeons stamme var en del av den opprinnelige israelittiske forbundet,[1] men imidlertid er stammen fraværende fra de deler av Bibelen som betraktes som de eldste, eksempelvis Debora-kvadet, og en del forskere mener at Simeons stamme ikke ble i begynnelsen betraktet som en adskilt og særskilt stamme.[2]

Simeons navn

[rediger | rediger kilde]

Teksten til Tora argumenterer for at navnet Simeon viser til Leas overbevisning at Gud (Jahve) hadde hørt at hun var hatet av Jakob i den mening å ikke være favorisert som Rakel var det.[3] Det antyder en avledning fra det hebraiske begrepet shama on, i betydningen «han har hørt om min lidelse»; dette er en tilsvarende etymologi som Tora gir for det teoforiske navnet Ismael («Gud har hørt»),[4], noe som antyder at navnene er beslektet, og at Simeons stamme kan opprinnelig vært innenfor Ismails stamme.[5]

I klassisk rabbinske tekster er navnet tidvis tolket i betydningen «han som lytter til Guds ord»,[6] andre ganger antatt å være avledet fra sham 'in, i betydningen det er synd, noe som er argumentert for å være en profetisk referanse til Fjerde Mosebok: «Navnet på israelitten som ble drept, han som ble stukket ned sammen med den midjanittiske kvinnen, var Simri, sønn av Salu, en av lederne i Simons stamme»,[7] og denne Simris seksuelle raseblanding med en kvinne fra Midjan,[8] en intim forbindelse som de rabbinske kildene betraktet som syndig.[2].

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Peake, Arthur Samuel (1919): Peake's commentary on the Bible, T.C. and E.C.Jack, London (1. utg.)
  2. ^ a b Simeon, Tribe of, Jewish Encyclopedia, 1906
  3. ^ Nettbibelen: Første Mosebok 29:33[død lenke]
  4. ^ Nettbibelen: Første Mosebok 16:11[død lenke]
  5. ^ Cheyne and Black: Encyclopedia Biblica
  6. ^ Genesis Rabba (B'reshith Rabba) 61:4]
  7. ^ Nettbibelen: Fjerde mosebok 25:14[død lenke]
  8. ^ Nettbibelen: Fjerde mosebok 25:15[død lenke]: «Den midjanittiske kvinnen som ble drept, het Kosbi. Hun var datter av Sur, som var overhode for en av slektene i Midjan.»

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
  • Simeon, bilder på Wikipedia Commons