Simlakonferansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Partene under konferansen, innen de kinesiske representanter trakk seg.

Simlakonferansen var en mellomnstatlig konferanse mellom 6. oktober 1913 og juli 1914 med deltagelse av Storbritannia, Kina og Tibet i den nordindiske byen Simla.

Forhistorie[rediger | rediger kilde]

Britene hadde under ledelse av sir Francis Younghusband i 1904 gjennomført en ekspedisjon til Lhasa og der tvunget myndighetene i Lhasa til å gå med på å undertegkea Lhasatraktaten av 7. september 1904. Ifølge denne traktaten ble den tibetanske grensen mot India åpnet, og likeså fikk dermed Det britiske imperium en rekke eksklusive rettigheter i Tibet. I traktaten trakk man også opp grensen mellom Tibet og det britiskdominerte Sikkim.[1] Den mandsjuiske stattholderen i Lhasa nektet imidlertid å undertegne avtalen, og regjeringen i Beijing godkjente den ikke heller.[2]

To år senere modifiserte man Lhasatraktaten i en konvendjon sluttet mellom Storbritannia og Kina den 27. april 1906. I konvensjonen fikk Storbritannia tilerkjent visse rettigheter i Tibet, mens britene erkjente Kinas overhøyhet i Tibet.[3]

Resultat[rediger | rediger kilde]

Simalkonferansen fant sted under ledelse av den britiske representanten sir Henry McMahon, og man dro den 11. mars 1914 opp en 550 miles lang grense mellom Britisk India og Tibet. Denne grense skulle etterhvert bli kalt McMahonlinjen. Grensen innebar at visse tibetanske områder ble overlatt til britena. Britena og tibetanerne sluttet 27. april et traktat om saken, men kinesisk ratifikasjon uteble. Kina hadde deltatt i konferansen hovedsakelig for å oppnå anerkjennelse for den kinesiske erobring av östra Tibet som var blitt gjennomført under ledelse av general Zhao Erfang i 1908. Som følge av den i 1914 inntatte innstilling i forhold til McMahonlinjen anser Kina enn i dag at også Arunachal Pradesh rettelig er en del av Kina.

Kart[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Goldstein, Melvyn C. The Snow Lion and the Dragon: China, Tibet, and the Dalai Lama. Berkeley: University of California Press, 1997.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource (en) Simla Accord (1914) – originaltekster fra den engelskspråklige Wikikilden