Simeon av Russland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Simeon den stolte

Simeon av Moskva (russisk: Симеон Иванович) med tilnavnet Simon den stolte [Gordij] (født 7. november 1316 i Moskva, død 27. april 1353) var en storfyrste av Moskva og Vladimir.

Han var av rurikidenes slekt.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Delingen av Ivan Is arveland[rediger | rediger kilde]

Simeon var den eldste sønnen til Ivan I. Etter farens død fikk Simeon, likesom hver av hans brødre og som Ivans enke, hver sin fjerdedel av Fyrstedømmet Moskva.[trenger referanse] Til Simeons arvedel var imidlertid alle de viktigste byene: Moskva, Mozjajsk og Kolomna, og dessuten storfyrsteverdigheten over Vladimir. Mulige familiestridigheter unnvek han ved en fordragelig regulering med sine lillebrødre. Slik gav de avkall på å utøve overhøyhet over sine områder; de beholdt imidlertid alle inntekter derfra.

Storfyrste[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt storfyrste av Moskva (1340) fikk Simeon tillatelse fra den Gyldne horde å innta den fyrstelige tronen i Vladimir (1341), men Moskva forble riktets hovedstad. I sin utenrkespolitikk orienterte han seg rundt Horden og førte kamp mot Litauen (felttoget til Smolensk i 1351). Hans felttog mot Torzhok (1341) styrket hans makt i Novgorod og lae grunnen til Moskvas senere ødeleggelse av republikken.[trenger referanse]

Pesten[rediger | rediger kilde]

Svartedauden var kjent i det som i dag er det sørlige Russland og i Ukraina så tidlig som i 1346. Den rammet Skandinavia i 1349, Pskov i begynnelsen av 1352 og Novgorod i august 1352; ved årets utgang var, fortelles det, to tredjedeler av Pskov døde. Det samme mønsteret gjentok seg i Litauen og i det nordøstlige Rissland.[1]

I 1353 ankom pestsykdommen Moskva. Den tok livet av metropolitanerkebiskop Theognostus, Simeon, hans to sønner, og hans bror Andrej som bare overlevde Simeon med seks uker. Før sin død rakk han å innsette Aleksius som metropoliten av Moskva, etter den pestdøde Theognostus, og sikret sin enke økonomisk. Simeons testamente ansees som den første bruk av papir i Russland;[trenger referanse] tisligere var det pergament som ble benyttet.

Simeon er begravet i Arkhangelskkatedralen i Kreml. Kort forut for sin død hadde han avlagt klosterløfte.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jeremiah Curtin: The Mongols in Russia, Adamant Media Corporation, 2002
  • Nikolaj Karamzin: Istoria gosudarstva rossiyskogo (История государства российского), bd. 4 ckaspitel 10, 1815
  • A. N. Mouravieff: A History of the Church of Russia, Kessinger Publishing, 2004

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Karamzin, 1352