Sima Samar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sima Samar
Seema Samar.gif
Født3. februar 1957 (61 år)
Jaghuri
Utdannet ved Universitetet i Kabul
Beskjeftigelse Politiker, lege, menneskerettsaktivist
Parti Sannhet og rettferdighet
Nasjonalitet Pakistan, Afghanistan
Livssyn Islam
Utmerkelser
6 oppføringer
Offiser av Order of Canada, Geuzenpenning (2011), John Humphrey Freedom Award, Right Livelihood Award (2012), Profile in Courage Award (2004), Ramon Magsaysay-prisen (1994)

Sima Samar (født 4. februar 1957 i Jaghoori, Ghazni i Afghanistan) er ordfører for Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC), og har siden 2005 vært FNs spesialreporter for menneskerettighetssituasjonen i Sudan. Hun har fått en rekke ulike priser for sitt arbeide for menneskerettigheter og kvinners rettigheter rundt om i verden.

Samar har fungert som en av de ledende røstene i Afghanistan for kvinners rettigheter. Hun ble utdannet innen medisin ved Universitetet i Kabul, som den første hazar-kvinnen som gjorde så, og grunnla det første kvinnesykehuset i Afghanistan i 1987. Hun flyktet, sammen sønnen sin, fra Afghanistan til Pakistan i 1984, da hennes mann forsvant under den sovjetiske okkupasjonen, og fortsatte kvinnekampen i eksil. Hun var med på å grunnlegge og drive sykehus, helseklinikker og pikeskoler, både under det sovjetiske styeret, under Taliban og etter Talibans fall.

I 2002 vendte hun tilbake til landet for å kunne påta seg stilling som visepresident og kvinneminister i Afghanistans interim-administrasjonen ledet av Hamid Karzai. Hun ble truet til å trekke seg på grunn av dødstrusler og trakassering etter at hun hadde stilt spørsmål om konservative lover innen islam.

Samar ble i 2012 tildelt Right Livelihood Award.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]