Silvano Piovanelli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Silvano Piovanelli
Født21. februar 1924
Borgo San Lorenzo
Død9. juli 2016 (92 år)
Firenze
Beskjeftigelse Katolsk prest
NasjonalitetItalia
LivssynDen romersk-katolske kirke
Medlem avDet europeiske akademi for vitenskap og kunst
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Silvano Piovanelli (født 21. februar 1924 i Ronta di Mugello nær Firenze i Italia, død 9. juli 2016 i Firenze) var en av Den katolske Kirkes kardinaler, og erkebiskop av Firenze (19832001). Han ble kreert til kardinal i 1985.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Katedralen i Firenze, Santa Maria del Fiore.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Silvano Piovanelli var sønn av en husmaler og en tøyvasker. Han studerte fra 1935 i tolv år ved presteseminarene i Firenze -først ved gutteseminaret og så for de egentlige prestestudenter - , og ble presteviet i 1947.

Prest[rediger | rediger kilde]

Piovanelli virket i tolv år som viserektor for gutteseminaret i Firenze. Pregende erfaringer som sjelesørger gjorde han fra 1960 til 1979 i Castelfiorentino, et sogn i Firenzes industriområde som var preget av en sterk antiklerikalisme, og for utbredt ateisme. Men han klarte å lege splittelsen i samfunnet der, noe som gjorde ham legendarisk i regionen og i hele Italia.[1]

Han engasjerte seg spesielt for arbeidernes interesser og for sognenes selvstyre. På 1960-tallet opprettet han Piovanelli det første menighetsrådet i erkebispedømmet Firenze. Fra 1979 til 1982 var han generalvikar for erkebispedømmet Firenze, som da var under ledelse av kardinal Giovanni Benelli.

Biskop, erkebiskop[rediger | rediger kilde]

I 1982 utnevnte pave Johannes Paul II ham til hjelpebiskop i hans hjembispedømme Firenze, og etter at kardinalerkebiskop Giovanni Benelli uventet døde høsten 1982, ble Piovanelli utnevnt i 1983 til ny erkebiskop. Han gikk av som erkebiskop av Firenze den 21. mars 2001, i en alder av 77 år.

Deretter trakk Piovanelli seg tilbake til Siesto Fiorentino ved Firenze, hvor han deltok i sjelesorgen i bydelen Cercina.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • La Chiesa fiorentina, Curia arcivescovile, Firenze 1970.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]