Siloksaner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Decamethylcyclopentasiloxane, en syklisk siloksan

Siloksaner er kjemiske forbindelser bestående av R2SiO, hvor R er et hydrogenatom eller et hydrokarbongruppe. Et siloksan har en grenet eller ugrenet struktur av silisium- og oksygenatomer -Si-O-Si-O-, med sidekjeder R koblet til silisiumatomene.

De forskjellige typer siloksaner kan opptre i varierende grad som miljøgifter, og finnes i store mengder i kosmetikk, blant annet i sjampo, deodoranter og solkrem. Silikoner, med repterende siloksanbindinger, er en viktig gruppe av siloksaner med mange bruksområder innen bl.a. farmasøytiske produkter, rengjøringsmidler, bil- og båtprodukter, maling, impregneringsmidler, mat, lim og smøremidler. Norsk institutt for luftforskning har påvist siloksaner i torsk i Oslofjorden. Giften kan fremkalle kreft og skade menneskers forplantningsevne.[1] forskning.no har også skrevet artikler om spredning av stoffet i naturen.[2][3]

Norsk institutt for vannforskning og Universitetet i Stockholm har påvist at to typer siloksan (D5 og D6) hoper seg opp i fiskeartene ørret, lågåsild og krøkle i Mjøsa, samt i dyreplanktonet[4]. Studien viser at nivåene av siloksaner i Mjøsa og Randsfjorden er mye høyere enn nivåene i Femunden, og at disse stoffene trolig kan finnes i de fleste innsjøer i folketette områder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

kjemistubbDenne kjemirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.