Harald Sæverud Museum Siljustøl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Siljustøl Museum)
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Sæverud Museum Siljustøl
Siljustøl.jpg
Map
Siljustøl
60°17′38″N 5°18′29″Ø
Nettstedhttps://www.kodebergen.no/museene/siljustol

Harald Sæverud Museum Siljustøl, tidligere Siljustøl museum, i bydelen Ytrebygda i Bergen er komponisthjemmet til Harald Sæverud og konen Marie Hvoslef. Museet er en del av KODE Kunstmuseer og komponisthjem.

I 1984 ble deler av huset og eiendommen rundt testamentert til stiftelsen Marie Hvoslef og Harald Sæveruds stiftelse til fremme av norsk musikk og billedkunst. Stiftelsen skal sikre at «Siljustøl skal beholde sin sjarme som støl».

Hovedbygningen fra 1939 er tegnet av arkitekt Ludolf Eide Parr i samarbeid med Sæverud. Komponisthjemmet og omkringliggende naturområde ble fredet av Riksantikvaren i 2005.

Museum[rediger | rediger kilde]

Museet ble offisielt åpnet i forbindelse med komponistens 100-årsdag i 1997. Dets formål er blant annet å fremme kjennskap til Harald Sæveruds liv og musikk. På museet kan man se komponistens arbeidsværelse, flygel og personlige eiendeler i den stand og tilstand han forlot det da han døde i 1992.

Museet består av både selve bygningen og turområdet rundt som inspirerte Sæverud musikalsk.

Deler av bygningen er i privat eie, men selve museet og eiendommen forøvrig er åpen for publikum. Museet arrangerer også konserter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]