Silent Night, Bloody Night

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Silent Night, Bloody Night
Generell informasjon
SjangerThriller - Grøsser
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA april 1974
Spania 1974
Norge 1982/83 (video)
Lengde88 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 år (video, 1983) (Norge)
Bak kamera
RegissørTheodore Gershuny
ManusforfatterTheodore Gershuny
Jeffrey Konvitz
Ira Teller
ProdusentAmi Artzi
Jeffrey Konvitz
KomponistGershon Kingsley
SjeffotografAdam Giffard
KlipperTom Kennedy
FilmselskapArmor Films Inc.
Cannon Productions
Jeffrey Konvitz Productions
Zora Investments Associates
Eksterne lenker

Silent Night, Bloody Night er en amerikansk thriller- og grøsserfilm fra 1974 regissert av Theodore Gershuny. Hovedrollene spilles av Patrick O'Neal, James Patterson, Mary Woronov og John Carradine.

Filmen er også kjent under titler som Death House og Night of the Dark Full Moon

Handling[rediger | rediger kilde]

julaften 1952 kommer den eksentriske godseieren Wilford Butler løpende ut av hovedinngangen fra sin herregård i fyr og flamme. Han dør av skadene og politiet konkluderer med at det var en ulykke. Innbyggerne i det lille tettstedet har i lengre tid ønsket å kjøpe huset av den nåværende eieren, Jeffrey Butler (barnebarnet til Wilford), for å kunne rive det ned en gang for alle. Eieren har lenge imidlertid nektet å selge, men nå, rundt 20 år etter at noen sist satte sin fot i huset, tilbyr å selge det for $50 000. Butler sender sin advokat, John Carter (Patrick O’Neal), for å avklare formalitetene. Advokaten bestemmer seg for å tilbringe natta i det gamle huset i påvente av av at kommunens representantene skal bestemme seg. Men husets historie er langt fra over, og i løpet av natta blir både advokaten og hans kjæreste drept av en mentalpasient på rømmen. Jeffrey Butler er også på vei til bygda, for å ta en siste kikk på huset før han selger det. Ettersom huset er låst når han kommer dit så oppsøker han en dame i byen, Diane Adams (Mary Woronov), og ber om hjelp til å komme inn. I sitt forsøk på å komme inn i huset snubler de over flere og flere spor av husets fortid – en grusom fortid som etterhvert blir brettet frem.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Silent Night, Bloody Night er en litt glemt grøsser som ble produsert på et lavt budsjett. Den er noe stillfaren og til tider forvirrende, men har en særegen atmosfære litt utypisk for skrekkfilmer fra den tiden. Den har også innslag av krim i handlingen, samtidig som den har elementer av slasherfilm i seg. Lyd og billdekvalitet er ikke av de beste og den er til tider vel mørk.

Det blir hevdet at filmen banet vei for slasherfilm-sjangeren på 1970- og 1980-tallet.[1] Den blir også sakt å hatt stor innflytelse på skrekkfilmer som Halloween og Det er morderen som ringer (Black Christmass).[2]

Filmen ble innspilt i 1972, men ikke utgitt før i 1974.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Silent Night ble ikke vist på kino, men ble utgitt på video rundt 1982/83 av VCM, som en del av deres serie kalt «Panter Film».

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ziemba, Joseph A. (22. desember 2004). «SILENT NIGHT, BLOODY NIGHT». Bleeding Skull. Arkivert fra originalen 2008-05-16. Besøkt 30. mai 2008. «...it was one of the first, paving the way for countless slashers during the next two decades» 
  2. ^ Raffel, Lawrence P. «Silent Night, Bloody Night». Monsters at Play. Arkivert fra originalen 2007-12-05. Besøkt 30. mai 2008. «Silent Night was obviously a major influence on many a horror film, including Halloween, Black Christmas..» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]