Sildrebergmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
sildrebergmåler
Nomenklatur
Entephria flavicinctata
Hübner, 1813
Populærnavn
sildrebergmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEntephria
Økologi
Habitat: steinete steder
Utbredelse: Europa og Midtøsten

Sildrebergmåler (Entephria flavicinctata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne ganske variable, grå arten lever på steinete steder der larvenes vertsplanter, sildre (Saxifraga spp.) og bergknapp (Sedum spp.) vokser.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 26 – 31 mm), slank, grå måler. Begge kjønn har trådformede antenner. Arten er ganske variabel – nordiske eksemplarer har oftest lysgrå forvinger med 3-4 utydelige, hvite tverrbånd, britiske eksemplarer er ofte litt mørkere grå med fire markerte, brune tverrbånd. Bakvingen er silkeaktig skinnende hvit. Larven er rosaaktig brun, kroppen med kraftige, utstående børster (virker uvanlig hårete til målerlarve å være). På ryggen har den rosa, trekantede flekker som er kantet med mørkbrunt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven lever på sildre (Saxifraga spp.) og bergknapp (Sedum spp.), i Skandinavia særlig på gulsildre (Saxifraga aizoides). Disse plantene vokser helst på berg eller steinete og fuktige steder.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes over det meste av Europa, og også i Midtøsten. I Norge er den funnet fra Buskerud i sør til Finnmark i nord, mest i indre strøk.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]