Sikkerhetsteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sikkerhetsteater er et sikkerhetstiltak som har som formål å gi en følelse av sikkerhet mens det i realiteten gir liten eller ingen økning av sikkerhetsnivået.[1] Den engelske betegnelsen security theater ble første gang brukt av Bruce Schneier i boka Beyond Fear, men har oppnådd anerkjennelse i sikkerhetskretser, særlig for beskrivelsen av sikkerhetstiltak ved lufthavner. Den er også brukt av eksperter som Edward Felten i beskrivelsen av sikkerhetstiltak innført etter 11. september-ulykkeneVerdens handelssenter i New York. Sikkerhetsteatrene tjener sin hensikt ved både å tilfredsstille engstelig publikum og ved å utnytte gapet mellom registrert risiko og den faktiske risiko.

En analyse gjort i 2007 av det amerikanske Government Accountability Office (GAO), viste at det var mulig å smugle inn sprengstoff på fly tross strenge flyplasskontroller.[2]

Drepte som en følge av anslag mot flysikkerheten er internasjonalt årsaken til ca. 8 % av alle omkomne i moderne luftfart (19502004), mens dette tallet for norske innenlandsflyvninger er omtrent likt null. Til sammenligning forårsaker flyverfeil over halvparten av alle flyulykker med kjente årsaker.[3] Avinors kostnader de siste årene i forbindelse med tiltak mot terror og sabotasje sammen med kostnadene sikkerhetskontrollene representerer overstiger i dag 1 milliard kroner[4][5], mens andre sikkerhetstiltak som kunne forhindret drepte ikke prioriteres like høyt.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Schneier, Bruce (2003). Beyond Fear: Thinking Sensibly about Security in an Uncertain World. Copernicus Books. s. p. 38. ISBN 0-387-02620-7. 
  2. ^ http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article2104167.ece
  3. ^ http://www.planecrashinfo.com/cause.htm
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. september 2007. Besøkt 25. mars 2007. 
  5. ^ http://www.nordlys.no/nord24/article2648641.ece
  6. ^ Innføring av radardekning i alt kontrollert luftrom, installering av MSAW (Minimum Sector Altitude Warning) og oppgradering fra AFIS til flygekontrolltjeneste ved de regionale lufthavnene.