Sikkerhetsbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En Mercedes-Benz SLK 55 AMG brukt som sikkerhetsbil under Formel 1 USA Grand Prix i 2005
Funksjonærer viser skilt med «SC»

En sikkerhetsbil (engelsk safety car, i USA også kjent som pace car, som direkte kan oversettes til «tempobil») er i motorsport en bil som setter en grense for hastigheten til de konkurrerende bilene når det har oppstått en større ulykke eller obstruksjon på banen. Sikkerhetsbilen samler da opp feltet slik at banemannskaper får mulighet til å rydde eventuelle hindringer med mindre risiko for å bli påkjørt.

Sikkerhetsbilen blir sendt ut på banen når det inntreffer en situasjon som innebærer at løpet ikke kan fortsette på normalt vis under trygge forhold. Banefunksjonærer vil da vifte med gule flagg og vise plakater med bokstavene «SC».

I Formel 1 er sikkerhetsbilen utstyrt med gule og grønne lys; grønne lys signaliserer at sjåføren rett bak kan passere. Når løpets leder er rett bak sikkerhetsbilen endres lysene til gult. Safety car kjøres av en profesjonell racerkjører og må holde jevnt høy hastighet slik at dekkene på racerbilene holdes på riktig temperatur, og samtidig unngå at løpsbilenes motorer overopphetes.

En virtuell sikkerhetsbil er et alternativ til en fysisk sikkerhetsbil, og fungerer slik at alle førerne må senke farten. Løpsfunksjonærene overvåker da sjåførenes såkalte deltatider slik at man ikke skal kunne utnytte situasjonen og kjøre seg opp. Med virtuell sikkerhetsbil unngår man at feltet samles, hvilket ofte ville vært en konkurransemessig fordel for mange av bilene bak i feltet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]